Svjetske agencije izvestile su da je Generalna skupština UN usvojila "ublaženu" rezoluciju o Kosovu koju je podnijela Srbija uz podršku 27 članica EU. Associated Press navodi da je "ublažena rezolucija" usvojena aklamacijom poslije dvoipočasovne rasprave o tome gdje će u sali sjedeti predstavnici Kosova.

Agencija podsjeća i da je u prvobitnom prijedlogu rezolucije koji je podnijela Srbija pisalo da "jednostrana secesija nije način za sticanje državnosti i rješavnje teritorijalnih sporova".

To je bilo neprihvatljivo za mnoge članice EU i SAD koje su priznale nezavisnost Kosova, podseća Associated Press.
 
Pod naslovom "Srbija prihvata razvodnjenu rezoluciju UN o Kosovu" agencija Reuters na svom sajtu piše da je kao ustupak Evropskoj uniji Beograd prihvatio tekst iz kojeg su izostavljeni raniji zahtjevi da se ponovo pokrenu razgovori o statusu Kosova.
 
"Umesto toga, Srbija je pristala na dijalog s Kosovom, uz podršku EU, za koji neobavezujuća rezolucija Generalne skupštine kaže da ima cilj promovisanje dijaloga", navodi Reuters.
 
Agencija France-presse javlja da je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju Srbije i EU o Kosovu kojom se Beograd i Priština pozivaju na "dijalog" i pozdravlja spremnost EU da olakša dijalog Srbije i Kosova koji će biti faktor mira, bezbjednosti i stabilnost u regionu.
 
AFP dodaje da su usvajanju rezolucije prethodili "dugi pregovori" zbog prisustva delegacije Kosova koja je na sjednici bila gost Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i SAD.