Međunarodni predstavnici na Kosovu apelovali su na sve aktere da ispoštuju mirno održavanje lokalnih izbora.

U nedelju, 15. novembra, na Kosovu se održavaju lokalni izbori, prvi posle proglašenja nezavisnosti, koje u potpunosti sprovode kosovske vlasti.

Američki ambasador u Prištini Christopher Dell pozvao je kosovske partije i građane na uzdržavanje od nasilnih akata kako se ne bi nanela šteta imidžu Kosova.

“Zatražili smo od lidera da osude ono što se dešava, pozvali smo pristalice da se uzdrže od takvih akata, jer će to samo naneti štetu Kosovu. Ceo svet gleda, i način na koji će se ponašati ova država u narednih 48 sati biće od suštinskog značaja za vašu reputaciju na dugoročnom planu”, rekao je Del i dodao:

“Odgovornost svih političkih lidera, na vlasti i u opoziciji da im interes Kosova bude iznad uskopartijskih i ličnih ciljeva.”

Ovakve poruke dolaze posle dva incidenta u dva dana koji su se dogodili u vezi sa lokalnim izborima koji se održavaju u nedelju. U četvrtak su nepoznati počinioci pucali na kandidata vodeće opozicione partije Alijanse za budućnost Kosova za predsednika opštine Mitrovica Hiseni Ahmetija. On nije povređen, a naneta je materijlna šteta.

Prethodno je grupa građana na predizbornom skupu Demokratske partije Kosova u Dečanima kamenjem gađala pratnju premijera Hašima Tačija.

Pritom, tri partije kosovskih Albanaca, Demokratski savez Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Ora, su ocenile da je bilo zloupotreba pri izboru kompanije koja će prenositi izborni materijal.

PAŽLJIVO PRATITE GLASANJE

Dell je na konferenciji za novinare misije Evropske mreže izbornih posmatračkih organizacija, ENEMO, koji će pratiti lokalne izbore, rekao da je njihova uloga suštinska.

“Ima spekulacija o prevarama. Morate biti svesni da je ovo Balkan, gde je veoma snažan mentalitet konspiracije, i veoma je teško reći da optužbe nisu tačne. Vaša uloga je bitna jer ljudi ovde strance smatraju objektivnijim”, rekao je Del.

Ambasador Dell kao i specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Peter Feith su poslednjih dana isticali da su predstojeći lokalni izbori ključni za demokratska kretanja na Kosovu. Fejt je zato posmatračima poručio da imaju veoma važnu ulogu.

“Do zloupotreba može doći tek kad počne glasanje. Zato je vaše prisustvo na biračkim mestima važna zaštita protiv prevara. Od vas tražimo da pažljivo pratite glasanje, brojanje glasova i raspoređiavnje glasačkih kutija, kako bismo bili sigurni da će izbori postići međunarodne standarde”, rekao je Fejt.

Šef misije ENEMO, Darko Aleksov, izjavio je da će 108 posmatrača biti prisutno u 36 opština. Pored Evropske mreže izbornih posmatračkih organizacija, izbore će pratiti i kosovska nevladina organizacija “Demokratija na delu” sa 2,400 posmatrača.

Na Kosovu se večeras u ponoć završava predizbora kampanja. U nedelju se održavaju lokalni izbore, prvi posle proglašenja nezavisnosti, u februaru 2008. godine, i u potpunosti pod nadležnošću kosovskih vlasti. Prethodnih godina izborni proces je vodila misija OEBS-a.

Centralna izborna komisija, na čijem je čelu Nesrin Ljušta, a koju je imenovao predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, je utvrdila da pravo glasa ima 1.5 miliona glasača.

U 36 opština biće otvoreno 2,256 biračkih mesta. Na izborima učestvuju 34 albanska politička subjekta, 22 liste iz srpske zajednice, 7 iz bošnjačke, 4 turske, 2 aškaliijske, 2 crnogorske i po jedna lista iz egipćanske, goranske i romske zajednice.

Izvor: RSE