Zvaničnici Kosova ocjenili su pred početak predizborne tišine, da su nedjeljni izbori veoma važni za Kosovo i pozvali građane da oni proteknu bez incidenata.

Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu ocjenio je da će izbori biti "veliki test iz demokratije". "Izbori od 15. novembra predstavljaju veliki test iz demokratije za sve nas, pa vas pozivam ponovo da ove nedjelje masovno izađete na birališta i sami odredite ko će vas voditi u vašim gradovima tokom naredne četiri godine", rekao je Sejdiu.

Predsjednik Kosova je ocjenio da poneki sporadični incident koji se dogodio posljednjih dana kampanje nije izbledio dobar utisak o ukupnom toku izborne kampanje.

"Ovo su krucijalni izbori za budućnost naše zemlje. Oni predstavljaju značajan test za dalje procese integracije u Europsku uniju, NATO i druge međunarodne institucije," ocjenio je predsednik Kosova.

Premijer Kosova Hashim Thaqi naveo je da snažno vjeruje u potpuni uspjeh Kosova na izborima 15. novembra.

"Želim da zahvalim svim građanima i političkim subjektima Kosova na aktivnom i dinamičnom učešću u izbornoj kampanji. Imam puno povjerenje da će Kosovo i njegovi građani položiti ovaj važan ispit iz demokratije", kazao je Thaqi.

Predstojeći izbori su, kako znamo, prvi na Kosovu poslije proglašenja nezavisnosti u februaru 2008. godine koje u potpunosti sprovode kosovske vlasti.