Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da je logičan nastavak crnogorskog priznanja Kosova uspostavljanje diplomatskih odnosa i da tu nema mjesta špekulacijama.

Na pitanje da li će Crna Gora poslati ambasadora u Prištinu, Đukanović odgovara da tu nema mjesta špekulacijama. “To ni za koga ne smije biti iznenađenje. Kako sam već rekao, mi smatramo da je, uz evidentne razlike, to ispričana priča i da ona ubuduće ne smije opterećivati odnose Crne Gore i Srbije”.

“Crnu Goru i Srbiju, pored mnogo toga historijskog, vezuje i zajednički cilj, da naša društva učinimo prirodnim dijelom savremene europske civilizacije 21. vijeka. Različiti odnos prema Kosovu danas opterećuje naše odnose. Mi razumijemo Srbiju i, svakako, žalimo zbog problema u kojima se tim povodom našla. A, čini nam se, i pravilno tumačimo da je ovakav epilog kosovskog problema odavno izvjestan. Ako ne od ranije, a onda za elementarno politički i pravno upućene od 1999. godine i Rezolucije 1244 SB UN. I da je sve to posljedica nedovoljno osmišljene državno-političke strategije Srbije u dugom vremenskom periodu koji je prethodio demokratskim procesima s početka ovog milenijuma”, kazao je Milo Đukanović, koji primećuje da se politika Crne Gore po ovom pitanju razlikuje od one u Srbiji.

“Naravno, ne pretendujemo da Srbiju ubjeđujemo u ispravnost svog stava, ali nismo ni licemjerni da prećutkujemo da stav Srbije ne smatramo politički racionalnim. Posebno, nismo neodgovorni da zanemarimo interes Crne Gore da ispravno protumači logiku regionalnih i globalnih procesa i da sebe, kao malu državu, pravilno pozicionira u okviru njih”, dodao je on.

Milo Đukanović vjeruje da stupanje na dužnost novog crnogorskog ambasadora u Beogradu Igora Jovovića može biti nagovještaj da se ide ka boljim odnosima Srbije i Crne Gore.