Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiju ponovio da su razgovori s Beogradom o statusu Kosova završeni i pozvao kosovske Srbe da učestvuju na izborima 15. novembra.

Možemo razgovarati o temama koje su u interesu dvije zemlje, ali nikada nećemo prihvatiti i ponavljam, nikada - teme kojima Beograd pokušava da ponovo pokrene razgovore o statusu Kosova", rekao je Sejdiu.

Sejdiju je dodao da je Beogradu tokom pregovaračkog procesa ponuđeno uspostavljanje dobrosusjedskih odnosa kao dvije suverene zemlje i da ta ponuda i danas postoji.

Predsjednik Kosova je ponovo pozvao kosovske Srbe da učestvuju na lokalnim izborima 15. novembra, naglasivši da su izbori prilika da budu uključeni u sve sfere društvenog i javnog života na Kosovu.

"U njihovom interesu je da učestvuju na izborima. To će biti dobra prilika da se pokaže politička zrelost i šansa da se ostvare sva građanska prava", rekao je on.

Sejdiju je stav Beograda da se nisu stvorili uslovi za izlazak Srba na lokalne izbore okarakterisao kao nepravedan i nerealan.

Pored toga, Sejdiju je rekao da "srpske paralelne strukture" nisu u interesu srpskih građana i da održavaju napetu situaciju na Kosovu.

"Ahtisarijevim planom je predviđeno da se paralelne strukture raspuste. Mi ćemo ohrabrivati sve građane da aktivno učestvuju i budu dio života na Kosovu. Sve što je van zakona biće neefikasno", rekao je on.