Iako Beograd ne prijeti sankcijama Srbima koji izađu na kosovske izbore, pojedini srpski lideri tvrde da ima kandidata koji su izloženi prijetnjama i pritiscima.

Za glasove kosovskih Srba na lokalnim izborima na Kosovu koji se održavaju u nedjelju 15. novembra boriće se 21 lista. Stav zvaničnog Beograda je da uslova za izbore nema, ali uglavnom ne prijeti sankcijama onima koji na izbore izađu. Rada Trajković, međutim, kaže da su pojedini kandidati izloženi pritiscima i prijetnjama.

Lideri kosovskih Srba koji pozivaju da se u nedjelju izađe na izbore kažu da za to postoje politički i pragmatični razlozi.

Kandidat Srpskog pokreta otpora za gradonačelnika Gračanice Momčilo Trajković kaže da je greška ne izaći jer bi time Srbi izgubili lokalnu vlast koja će za razliku od opština pod ingerencijom Beograda, imati i moć.

S ovim je saglasna i Rada Trajković koja je izjavila da će osvajenje vlasti na lokalnom nivou omogućiti da srpska zajednica organizuje svoj život na teritorijama na kojima čini većinu.

Međutim, prema riječima Trajkovićeve oni koji su se kandidovali i pozivaju Srbe da izađu na izbore trpe pritiske na terenu.

Srbe na izbore pozivaju i Kosovski zvačnici. Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiju upozorava da će biti ukinute paralelne institucije te da srpsku zajednicu neće imate ko da zastupa.

Zvanični Beograd smatra da nema uslova da pozove Srbe da izađu na izbore koje su raspisale institucije na Kosovu.

Ministar za Kosovo Goran Bogdanović je ukazao da oni koji misle da izađu na izbore treba da se zapitaju da li to doprinosi borbi koju Srbija vodi za očuvanje Kosova.

Forum za bezbjednost i demokratiju osudio je pokušaje zastrašivanja i saopštio da je izlazak na izbore bitniji za kvalitet i bezbjednost svakodnevnotg života Srba na Kosovu nego za dalji tok diplomatsko-političkih nastojanja oko Kosova.