OSCE kritikuje kosovske institucije da ne ispunjavaju svoju obavezu da pomognu ljudima koji su se vratili na Kosovo.

U izvještaju Organizacije za europsku bezbjednost i saradnju navodi se da su kosovske institucije preduzela malo konkretnih koraka od kada je 2007. usvojena strategija za reintegraciju povratnika, kao i da nije odvojeno dovoljno sredstava za sprovođenje specifičnih programa namjenjenih takvim licima.

Takođe se ukazuje na nedovoljnu pomoć institucija u pogledu smještaja, obrazovanja, zdravstvene zaštite i zapošljenja, što predstavlja ozbiljan problem za reinteraciju pojedinaca i porodica, pogotovo u zajednicama koje nisu albanske.

"Pozivamo centralne i lokalne vlasti da pomognu tim ranjivim grupama tako što će im namjeniti neophodna sredstva, povećati koordinaciju i podjeliti informacije sa njima, kao što je preporučeno u izveštaju", izjavio je ambasador Verner Almhofer, koji je na čelu misije OSCE-a na Kosovu.

Kako je navedeno na sajtu OSCE-a, ovaj izveštaj je zasnovan na redovnim osmatranjima koja paneuropska organizacija obavlja u pogledu ljudskih prava, učešća zajednica u procesu donošenja odluka i zaštite i unaprijeđenja njihovih prava.