Predstavnik Europske komisije u Prištini Khaldoun Sinno izjavio je da sljedeće godine, vjerovatno, neće biti nikakvog pomaka u viznoj liberalizaciji za Kosovo.

Predstavnik Europske komisije u Prištini Khaldoun Sinno izjavio je da sljedeće godine, vjerovatno, neće biti nikakvog pomaka u viznoj liberalizaciji za Kosovo.

Sinno je rekao da kosovske institucije treba da se koncentrišu na reforme i ispunjavanje zadataka navedene u izvještaju o naprijetku.

"Predložili smo da ovaj proces bude započet i za Kosovo. U isto vrijeme, u toku je i sastavljanje takozvane mape puta i ključnih stvari koje Kosovo treba da ispuni. U njenom sklopu biće isti elementi koji važe i za druge u regionu kao što su pitanja pasoša, sigurnosni elementi, civilni popisi, upravljanje granicom, pitanje azila", rekao je Sinno.

Bitan element, dodao je on, jeste i borba protiv organizovanog kriminala, tako da se sljedeće godine očekuje lista sa pojedinostima koje Kosovo treba da ispuni i do kada.

Na konstataciju da će Kosovo sljedeće godine dobiti listu, ali ne i pitanje liberalizacije viza Sinno je rekao: "Eventualno da, ali ne sljedeće godine. Do sljedeće godine odrediće se šta je neophodno da se uradi, a poslije toga stvari će zavisiti od vlade, odnosno koliko će brzo postupati".

Zvaničnik Europske komisije nije mogao da precizira kada se tačnije može očekivati dijalog EU sa Kosovom, rekavši da se procjenjuje da će to biti sljedeće godine.

"Na Kosovu ne postoji zajednički sporazum sa EU, već sporazumi koji su potpisani individualno sa zemljama članicama Unije", istakao je Sinno.

On je poručio vlastima na Kosovu da njihova ključna usredsrijeđenost treba da bude na sprovođenju zakona, usvojenih u Skupštini Kosova.

"Radili smo dosta na tome i većina zakona je usvojena i sada glavni posao treba da bude usredsređen na sprovođenje tih zakona. Ukoliko ima novih zakona, mi smo spremni da pružimo pomoć", zaključio je Sinno.