Grupa intelektualaca iz Beograda obišla je u organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji srpske enklave na Kosovu, mjesta Gračanicu, Grace, Prelužje, Novo Brdo, Bostan i druga.

Utiske iz razgovora sa Srbima koje očekuju kosovski izbori, prvi od proglašenja nezavisnosti Kosova, prenosi Dragoljub Todorović, advokat i aktivista Helsinškog odbora koji naglašava da su kosovski Srbi pred izbore zaplašeni negativnim signalima iz Beograda

„Impresioniran sam činjenicom da se na Kosovu pitanje bezbjednosti više ne postavlja, a u razgovorima sa kosovskim Srbima čuli smo da bi rado izašli na izbore. Rekli su nam, međutim, da iz Beograda stižu prijetnje da će, ukoliko glasaju za lokalne institucije, njima biti ukinute sve dotacije iz Beograda, uključujući i socijalnu pomoć“, kaže Todorović.

Todorović ističe da je riječ o ucjenama i prijetnjama u kojima se posebno pominje Ahtisarijev plan.

„A upravo riješenja iz plana Martija Ahtisarija daju široka ovlašćenja lokalnoj samoupravi , otvaraju mogućnost da te srpske enklave dobiju finansijsku pomoć, a prava idu dotle da lokalna vlast može da postavlja i komandira policije“ dalje ističe Todorović.

Po njegovoj procjeni, izlazak Srba na izbore biće znatno manji, jer nemaju „mig iz Beograda“.

„Mislim da će na birališta izaći jedna trećina Srba, a da je bilo ikakvog pozitivnog signala iz Beograda izašle bi, moja je procjena, dvije trećine“, ocjenjuje Dragoljub Todorović.