Ujedinjenje

Očekuje se da će na hadžu biti više od dva miliona hodočasnika koji će se moliti se za mir u Gazi, Jemenu i Sudanu.

Više od 1,5 miliona muslimanskih hodočasnika okupilo se u Meki u Saudijskoj Arabiji na početku hadža koji se ove godine održava u vrijeme kontinuiranog napada Izraela na Pojas Gaze.

Godišnje hodočašće počelo je u petak s mnoštvom vjernika u odorama koji su kružili oko Kabe u Velikoj džamiji u Meki, a mnogi su izražavali tugu nakon osam mjeseci izraelskog rata protiv Gaze.

“Naša braća umiru, a mi to možemo vidjeti vlastitim očima”, rekla je 75-godišnja Zahra Benizahra iz Maroka.

Palestinci iz Gaze ove godine nisu mogli putovati u Meku zbog zatvaranja prijelaza Rafah u maju kada je Izrael proširio kopnenu ofanzivu na Rafah koji se nalazi na granici s Egiptom.

“Bili smo lišeni hadža zbog zatvaranja prijelaza i zbog rata i razaranja”, rekla je Amna Abu Mutlaq za Al Jazeeru. “Ne možemo izaći i svaki put kad pokušamo kažu nam da je prijelaz zatvoren i da ne možemo izaći. Sve su nam oduzeli.”

Palestinske vlasti su rekle da je 4.200 ljudi s okupirane Zapadne obale stiglo u Meku na hodočašće. Još hiljadu hodočasnika, iz porodica Palestinaca poginulih ili ranjenih u ratu, koji su već bili izvan Gaze prije zatvaranja Rafaha, pozvao je saudijski kralj Salman.

Međutim, ministar zaljevskog kraljevstva zadužen za vjerska hodočašća Tawfiq al-Rabiah upozorio je prošle sedmice da se tokom događaja neće tolerirati “nikakva politička aktivnost”.

Ovogodišnji hadž je, također, doveo sirijske hodočasnike u Meku direktnim letovima iz Damaska ​​prvi put nakon više od desetljeća, što je dio otopljavanja odnosa između Saudijske Arabije i Sirije zahvaćene sukobima.

Sirijci u područjima pod kontrolom pobunjenika prelazili su granicu sa susjednom Turskom na svom iscrpljujućem putovanju u Meku na hadž.

Ujedinjenje muslimana

Saudijske vlasti očekuju da će broj hodočasnika koji će ove godine doći na hadž premašiti dva miliona.

Jedno od najvećih vjerskih okupljanja na svijetu uključuje niz rituala u Meki i njenoj okolini u zapadnoj Saudijskoj Arabiji, za koje je potrebno nekoliko dana.

Izvještavajući ispred Velike džamije u Meki, Al Jazeerin Hashem Ahelbarra je rekao: “Očekujemo hodočasnike … da klanjaju džumu namaz, da odu u ravnice Mine da provedu noć, a onda će sutra biti vrhunac hadža s danom koji će provesti u molitvama i razmišljanju u dolini Arefat.”

“Ovo je iznimno složena operacija… Saudijci raspoređuju ogromno osoblje tokom ovog putovanja kako bi osigurali nesmetan promet i sigurnost za sve hodočasnike”, rekao je.

Hadž, jedan od pet stupova islama, moraju obaviti barem jednom svi muslimani koji imaju sredstava za to.

Neki su godinama čekali priliku za putovanje, s dozvolama koje su saudijske vlasti dodijelile na temelju kvota za svaku zemlju.

Nonaartina Hajipaoli rekla je novinskoj agenciji AFP da se osjeća privilegiranom što je među 1.000 hodočasnika koji su ove godine došli iz Bruneja u jugoistočnoj Aziji.

Ostala sam bez riječi, ne mogu opisati šta osjećam, rekla je.

Hodočasnici će prvo obaviti tavaf – sedam puta kružeći oko Kabe. Zatim će krenuti prema Mini, dolini okruženoj krševitim planinama nekoliko kilometara izvan Meke, gdje će provesti noć u klimatiziranim šatorima.

Vrhunac će doći u subotu u cjelodnevnim molitvama na planini Arafat gdje je poslanik Muhamed održao svoju posljednju propovijed.

Hodočašće je dirljivo duhovno iskustvo za hodočasnike koji vjeruju da oslobađa grijehe i približava ih Bogu, dok ujedinjuje više od dvije milijarde muslimana u svijetu.

To je, također, prilika za molitvu za mir u mnogim arapskim i muslimanskim zemljama pogođenim sukobima, uključujući Jemen i Sudan, gdje je više od godinu dana rata između suparničkih generala stvorilo najveću svjetsku krizu raseljavanja.

Sparna vrućina

Kao što je slučaj već nekoliko godina, okupljanje se održava tokom sparnog saudijskog ljeta, a dužnosnici predviđaju prosječnu temperaturu od 44 stepena Celzijusa.

Mohammed al-Abdulali, glasnogovornik Saudijskog ministarstva zdravstva, rekao je novinskoj agenciji AFP da je prošle godine bilo više od 10.000 dokumentiranih slučajeva bolesti povezanih s vrućinom, od kojih je deset posto bio toplinski udar.

Mjere ublažavanja ove godine uključuju sisteme zamagljivanja i cestovne obloge koje reflektiraju toplinu.

“Vlasti traže od hodočasnika da poduzmu mjere predostrožnosti zbog visokih temperatura koje se očekuju tokom hadža”, rekao je Al Jazeerin Ahelbarra.

Tekstualna poruka poslana hodočasnicima u četvrtak uputila ih je da “redovno piju vodu, više od dvije litre dnevno” i da “uvijek nose kišobran”, upozoravajući da bi temperature mogle porasti do 48 stepeni.