RUSKI DRŽAVNI MEDIJ

Kolumnista ruske državne novinske agencije RIA Novosti David Narmania u komentaru na tekst objavljen u Financial Timesu u kojem se navodi da Srbija podržava isporuke municije Ukrajini napisao je da Beograd više ne može sjediti na dvije stolice.

On kaže da Srbija nije Turska, a Vučić nije Erdogan te da u slučaju eskalacije krize na Kosovu ruski "padobranci neće doći".

Podsjećamo, Financial Times je pozivajući se na riječi trojice zapadnih diplomata istakao da je municija iz Srbije koja ide ka ukrajinskom frontu preko trećih zemalja jedan od razloga promjene politike SAD, NATO-a i EU u smislu podrške koju pružaju Srbiji u trenutnoj krizi na Kosovu. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je za britanski list da to ne planira spriječiti.

"Da li je moguće da se to dešava? Ne sumnjam da bi to moglo da se desi. Šta je alternativa za nas? Ne proizvoditi ga? Da ga ne prodam?", rekao je Vučić za Financial Times.

Osim toga, on je kazao da će se Beograd pridružiti zabrani preprodaje tehnologije dvostruke namjene Rusiji.

"Nećemo biti centar za ponovni izvoz bilo čega u Rusiju", kazao je Vučić.

S tim u vezi kolumnista ruske novinske agencije je napisao da se ista tema pojavila i krajem februara ove godine kada se ispostavilo da granate iz Srbije M-21 za MLRS Grad koriste Oružane snage Ukrajine.

"Da, ne direktno, preko trećih, pa čak i četvrtih strana, u slučaju ove municije, preko Turske koja ih prodaje Slovačkoj, a onu Ukrajini. Ali to teško da mijenja nešto. Ovdje je, čini se, došao trenutak da se izdajnik stigmatizira. Međutim, postoji niz važnih ali", gotovo je zaprijetio Narmania.

Istakao je da nije potrebno biti geopolitički genije da biste gledajući u mapu primjetili da je Srbija zarobljena u okruženju NATO zemalja.

"Ali oni tako tvrdoglavo žele da je etiketiraju kao poslednjeg saveznika Rusije u Evropi", primjećuje Narmania, te dodaje da je trenutna situacija na Kosovu posljedica ranjivog položaja Beograda, jer dok je Rusija involvirana u Ukrajini, nema ko da krene u "pohod" na Prištinu.

"Padobranci neće doći", navodi Narmania.

On smatra da u suhoparnoj, neemotivnoj ravnoteži, Rusija ima partnera koji je prije početka "specijalne operacije" u Ukrajini sjedio na dvije stolice, sarađujući i sa Moskvom i sa Briselom te da nije zaustavio kurs usmjeren prema evropskim integracijama.

"Ali Vučić nije Erdogan, a Srbija nije Turska, a u sadašnjim uslovima, manevarski prostor Beograda se suzio na iglene uši", tvrdi kolumnista RIA Novosti.

Napominje da Srbija ima teritorijalni spor na Kosovu u kojem Zapad aktivno podržava njenog protivnika, te da niko ne treba sumnjati kako će se NATO vojnici ponašati u slučaju da sukob eskalira. S tim u vezi zaključuje da je izvlačenje Srbije iz ruske orbite bilo samo pitanje vremena i da je Vučić prinuđen da sebi kupi deeskalaciju javnim ponižavanjem.

"Istina, čini se da takva valuta prilično brzo devalvira i da neće dugo trajati. Ali to su Vučićevi problemi", smatra Narmania.

Smatra da cijela situacija vodi do jedinog mogućeg zaključka a to je da velike riječi kao što su "prijatelji" i "braća" u međunarodnoj politici se mogu koristiti samo pod navodnicima, pogotovo u teškim vremenima.

"A glavna lekcija koju treba izvući iz ove situacije je kako globalne sile koriste takvo sredstvo kao što je 'izvoz sigurnosti' saveznicima i 'izvoz prijetnji' protivnicima. Ako Rusija želi da igra igrice za preraspodjelu svijeta, onda takvu vještinu treba izbrusiti", zaključuje kolumnista RIA Novosti.