Saradnja

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Josep Borrell poručio je danas, poslije sjednice Saveta ministara spoljnih poslova Unije, da je brza i puna primjena svih sporazuma postignutih u dijalogu Kosova i Srbije jedini put ka normalizaciji i podvukao da saradnja sa Rusijom nije u skladu sa evropskim putem.

Borrell je, na konferenciji za štampu, naglasio da je ponovio da EU ima veliki udeo u postizanju dogovora dvije strane koje su posljednjih godina u konfliktu i da Unija želi da ih podrži na putu normalizacije.

On je istakao da tenzije i međusobne provokacije moraju prestati, a nedostatak konstruktivnosti i negativna atmosfera moraju se preokrenuti, jer članstvo u EU zahtjeva saradnju, navodeći da države koje su nekada bile u konfliktu, treba da postanu susjedi, prijatelji i partneri i da žive zajedno.

"Zato želimo brzu i punu primjenu postignutih sporazuma, jer je to jedina mogućnost za normalizaciju odnosa. Biti član EU znači biti spreman na saradnju i djelovati kao dobri susjedu, prevazilazeći sve probleme iz prošlosti“, podvukao je Borrell.

On je preneo da se ministri spoljnih poslova EU redovno sastaju sa svojim kolegama sa Zapadnog Balkana i da smatra da bi to moglo češće da se događa.

Ukazao je da je tema razgovora bio ruski uticaj, odnosno pokušaj Moskve da ometa evropski put kandidata.

Rekao je da je pozdravljeno strateško opredjeljenje pojedinih zemalja, ali da ima i dalje one zemlje koje nisu usaglasile svoju spoljnu politiku sa EU.

Kao primjer naveo je Srbiju i dodao da je EU upozorila zemlje koje nisu usaglasile svoju spoljnu politiku da tesni odnosi sa Moskvom nisu u skladu sa pristupnim procesom i štete nacionalnim interesima.

Borrell je kazao da EU želi napredak procesa proširenja i da sada treba iskoristiti dinamiku koju je podstakla Ukrajina svojim napretkom.

"Poslali smo snažnu poruku da je sada vrijeme da zemlje Zapadnog Balkana ubrzaju reforme, da se usaglase sa evropskim standardima i da pripreme svoja društva za članstvo. To je jedinstvena prilika koja mora biti iskorišćena“, objasnio je on.