‘2023 JK’

Prema američkoj svemirskoj agenciji NASA, asteroid ‘2023 JK’ je otprilike veličine komercijalnog putničkog aviona i promašit će planetu za otprilike 1,6 miliona kilometara.

Očekuje se da će asteroid pod imenom “2023 JK” u nedjelju proletjeti pokraj Zemlje, promašivši naš planet za “samo” 1,6 miliona kilometara, prenosi Hina.

Prema američkoj svemirskoj agenciji NASA, “2023 JK” je otprilike velik kao komercijalni putnički avion. U nedjelju će također proći i asteroid “JD4”, koji ima otprilike istu veličinu kao “2023 JK”, a promašit će Zemlju za dvostruko veću udaljenost.

NASA predviđa naporan vikend u svemiru. Nedaleko Zemlje proći će još tri asteroida: “Blue Marble” veličine autobusa, “2023 JL2” veličine aviona, te “HG11”, promjera samo sedam metara, koji će se približiti na 4,5 miliona kilometara.

Ne treba mijenjati planove za vikend

Prolazak “JK 2023” možda je vrlo opasan u usporedbi s drugim letećim stijenama, ali čovječanstvo ipak ne bi trebalo mijenjati svoje planove za vikend. Za usporedbu, Mjesec se nalazi na udaljenosti od 380.000 kilometara od Zemlje, a u rijetkim prilikama kada asteroidi udare u naš planet, obično se ne dogodi puno toga.

“Otprilike jednom godišnje, asteroid veličine automobila udari u Zemljinu atmosferu, stvori impresivnu vatrenu kuglu i izgori prije nego što stigne do površine”, objavila je NASA.

Međutim, prije otprilike 65 miliona godina, asteroid veličine planine uništio je dinosaure i većinu ostatka života na Zemlji.