Trodnevna

Tokom trodnevne posjete Kosovu, Abazović će se sastati s premijerom Albinom Kurtijem, predsjednicom Kosova Vjosom Osmani i liderima opozicionih partija.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović stiže danas u prvu posjetu Kosovu, tokom koje će imati sastanke s najvišim državnim zvaničnicima, kao i s predstavncima drugih institucija i različitih organizacija, prenosi Anadolija.

Tokom trodnevne posjete Kosovu, Abazović će se sastati s premijerom Albinom Kurtijem, predsjednicom Kosova Vjosom Osmani i liderima opozicionih partija.

Najavljeno je da će Abazović i Kurti potpisati bilateralni Sporazum o otvorenom nebu, kojim je predviđena dozvola za korištenje zračnog prostora Crne Gore avionima koji lete s prištinskog aerodroma.

Predsjednika Vlade Crne Gore primit će i gradonačelnik Prištine Prparim Rama od kojeg će dobiti Ključ glavnog grada Kosova.

Razgovor sa komadantom KFOR-a

Abazović ce posjetiti i privatni koledž “Univerzum”, gdje će biti promovisana njegova knjiga “Kritika globalne etike”.

Na posebnoj svečanosti na tom koledžu Abazoviću će biti dodijeljen počasni doktorat.

Abazović će se sastati sa zamjenicom premijera Kosova Emilijom Redžepi, multietničkom grupom u Skupštini Kosova i ministrima iz nevećinskih zajednica.

Abazović će razgovarati i s komandantom KFOR-a generalom Michellom Rastuccijem i posjetit će Nacionalnu galeriju Kosova.

Posjeta vjerskim objektima

Takođe, najavljena je i posjeta Peći gdje će Abazović razgovarati s gradonačelnikom Gazmendom Muhadžerijem i uvjeriti se u realizaciju IPA projekata između Crne Gore i Kosova.

Tokom svog boravka, Abazović će obići vjerske objekte koji pripadaju muslimanskoj, katoličkoj i pravoslavnoj religiji.

Dio njegove agende su i susreti s uspješnim kosovskim privrednicima.

Policija Kosova je najavila da će osigurati posjetu premijera Abazovića te da će biti povremenog prekida saobraćaja zbog prolaska eskorta državne delegacije Crne Gore.

Abazović: Sporazum Kosova i Srbije dobar za cijeli region

Uoči službene posjete premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da je sporazum između Kosova i Srbije postignut u Briselu i Ohridu dobar za sve u regionu, prenosi Beta.

“Postizanje sporazuma između Kosova i Srbije ima izuzetno dobre implikacije za sve u regionu. Razumijem da je to pitanje između dvije države i mi nemamo ambiciju da tu ulazimo i da se miješamo, niti je to na nama”, rekao je on u intervju za TV Klan Kosova.

Dalje je rekao da bi bilo jako dobro da se postigne konačan dogovor.

“Kao neko ko je zaista prijatelj, brat, kao neko ko ih voli, mislim da bi bilo sjajno da se postigne konačan dogovor. Bila bi velika korist za sve”, nastavio je on.

Govoreći o odnosima sa Rusijom rekao je da su sve ruske diplomate sem ambasadora proglasili personom “non grata”.

“U Crnoj Gori je ostao samo ruski ambasador. Nemamo više koga da proglasimo nepoželjnom osobom”, kazao je on

Dodao je da se geopolitička pitanja Crne Gore neće mijenjati, jer prema njemu, imaju jedan cilj, a to je da Crna Gora uđe u Evropsku uniju (EU).

“Ne možemo u EU ako ne poštujemo pravila koja se odnose i u vanjskoj politici. Mi smo zemlja čija je vanjska politika 100 posto kompatibilna sa vanjskom politikom EU”, rekao je Abazović.