Iako se Crna Gora mogla pohvaliti da je u kritičnom periodu posljednje decenije prošlog vijeka, zbrinula više desetina hiljada izbjeglica, status onih koji su odlučili da ostanu je na nezadovoljavajućem nivou.

Kažu da su prepušteni sami sebi, dok ih je nekoliko hiljada van evidencije državnih organa.

I pored obećanja državnih organa Crne Gore da će izbjegla i raseljena lica imati isti status kao građani Crne Gore i sva prava,osim prava glasa, to se ne nazire u praksi kaže potpredsjednik Saveza Udruženja raseljenih Mićo Marjanović.

Ne mogu dobiti posao, ne mogu studirati na državnom Univerzitetu, niti se mogu vjenčati. Problemi idu sve do nemogućnosti dobijanja bankovnih kredita ili čak vozačke dozvole, kaže Marjanović naglašavajući da su raseljeni izbjegnuti i u procesu rješavanja njihovog statusa.

"Od 2007 godine, znači pune tri godine niko u Crnoj Gori nije organizovao zajednički sastanak i nekako konsultovao prognana, izbjegla i raseljena lica iako postoji negdje oko 30 NVO koje se bavi tim licima. Izgleda da će taj ostatak izbjeglih, prognanih i raseljenih, kojih ima negdje oko 17 hiljada, biti stranci. No, ne vjerujem da će biti stranci, mislim da će im dati državljanstvo sa privremenim boravkom, tako da u svakom momentu mogu da napuste Crnu Goru. To je taj problem," kaže on.