Jedan britanski vojnik podlegao je povredama koje je zadobio u eksploziji u nedjelju dok je patrolirao u pokrajini Helmand na jugu Afganistana, javilo je u utorak britansko ministarstvo odbrane.

S ovim gubitkom broj britanskih vojnika koji su izgubili život u Afganistanu od početka intervencije 2001. godine iznosi 312.

Vojnik 1. bataljona regimente Mercian umro je u bolnici u Birminghamu, u središnjem dijelu Engleske. Ranjen je u eksploziji bombe ručne izrade, omiljenom oružju talibana.

"Njegova patrola osiguravala je zaštitu operacija kontrole puta u dolini distrikta Gerešk. Pružena mu je pomoć na licu mjesta i u kampu Bastion (važnoj NATO-ovoj bazi gdje se nalazi seoska bolnica), prije nego što je prevezen avionoim u Veliku Britaniju radi nastavka liječenja", preciziralo je ministarstvo.

Ujedinjeno Kraljevstvo, sa skoro 9.500 vojnika raspoređenih u Afganistanu, drugo je po broju vojnika u međunarodnim snagama u toj zemlji poslije Sjedinijenih Država.

Britanski premijer David Cameron potvrdio je 25. juna kako želi da se britanske jedinice vrate u zemlju za pet godina, ne precizirajući datum.