Upit UN-u

Premijer Albanije je na Twitteru ustvrdio da je zvaničan naziv tog dokumenta "Sporazum o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije”.

Premijer Albanije Edi Rama zatražio je od generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa da objasni zašto je sporazum o putu normalizacije odnosa nazvao sporazumom između Beograda i Prištine.

Rama je na Twitteru ustvrdio da je zvaničan naziv tog dokumenta "Sporazum o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije” i ocijenio kako bi bilo neprihvatljivo ako Guterres namjerno nije upotrebio "pravi naziv".

"Beograd i Priština?! Ozbiljna greška ili lapsus? Njegov zvanični naziv je ‘Sporazum o putu normalizacije između Kosova i Srbije’ i bilo bi neprihvatljivo da generalni sekretar namjerno nije upotrebio pravi naziv. Molimo vas da odmah date pojašnjenje”, naveo je šef albanske Vlade na Twitteru.

“O putu normalizacije”

Generalni sekretar UN Antonio Guterres prethodno je pozdravio, kako je naveo, sporazum Beograda i Prištine "o putu normalizacije odnosa“ i istakao da strane moraju raditi “brzo” i “u dobroj vjeri” kako bi “materijalizirati sve svoje obaveze iz dogovora”.

"Generalni sekretar UN Antonio Guterres pozdravlja nedavnu izjavu EU o dogovoru između strana o primjeni Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine”, istakao je Farhan Haq, zamjenik glasnogovornika generalnog sekretara.

Guterres je naveo da će ispunjavanje dogovora doneti dobrobit svima i naglasio da međunarodna organizacija "ostaje posvećena podršci provođenju sporazuma koji proizilaze iz dijaloga između Prištine i Beograda, uz posredovanje EU“.