Članovi porodica žrtava iz Srebrenice pokrenuli su danas u sudu u holandskom gradu Arnhemu postupak za genocid i ratne zločine protiv nekadašnjeg komandanta Holandskog bataljona Unprofora Toma Karemansa i njegovog zamjenika Roba Frankena.

Postupak su pokrenuli nekadašnji prevodilac Holandskog bataljona u Srebrenici Hasan Nuhanović i članovi porodice Rize Mustafića, koji je za ''Dutchbat" radio kao električar.

Nuhanović je ostao bez oca i brata, koji su tražili zaštitu u bazi Holanđana, ali im je rečeno da moraju da je napuste. Posmrtni ostaci Nuhanovićevog oca pronađeni su 2007, a njegovog brata ove godine, i on će uskoro biti sahranjen u Srebrenici. Mustafić se vodi kao nestao.

Advokat Lizbet Zegfeld izjavila je da holandsko državno tužilaštvo nikada nije pokrenulo krivičnu istragu u vezi sa događajima u Srebrenici 1995. godine iako ga na to obavezuju evropski ugovori, i članovi porodica žrtava traže da se ona sada sprovede.

Postupak je pokrenut i protiv ađutanta Berenda Ostervena, a predmet je predat sudu Arnhemu koji je nadležan za krivične postupke protiv vojnih lica, prenose holandski mediji.