I ranije je bilo dogovora...

Njemački socijaldemokrata Josip Juratović očekuje kompromis Beograda i Prištine, ali upozorava da je i ranije bilo dogovora koji pak nisu sprovedeni, prenosi Deutche Welle.

Juratović očekuje kompromis po pitanju evropskog prijedloga, ali dodaje da je pitanje šta će biti poslije toga.

"Jedno od pitanja gdje djeluje da nema kompromisa je formiranje Zajednice srpskih opština što srpski predsjednik Aleksandar Vučić traži da se najprije uradi. Ali kosovski premijer Albin Kurti ponavlja da neće dozvoliti formiranje, kako on kaže, "Republike Srpske na Kosovu“, dodaje.

Juratović kaže da Kurti mora da odluči u kojem će kontekstu Zajednica srpskih opština biti organizovana, ali da se kosovski premijer s pravom žali da ne želi "državu u državi".

Juratović smatra da će djelovanjem Srbije i Kosova na međunarodnoj sceni, kroz Berlinski proces, kroz ulazak u EU, i kroz mnoge druge stvari pitanje o priznavanju ili nepriznavanju "postati nebitno“.

"Jer koga interesuje danas spor između Slovenije i Hrvatske, koga interesuje to da između Belgije i Njemačke još nije uređeno granično pitanje“, kaže Juratović.

A da zemlje Zapadnog Balkana na tom put ka EU ne bi više trebalo da budu samo "vječni kandidati“ založila se u nedavno usvojenom strateškom dokumentu stranka kojoj Juratović pripada.

"Status večnih kandidata ne samo da podriva kredibilitet EU, nego još više poziciju proevropskih i demokratskih aktera u šest zemalja Zapadnog Balkana“, stoji u dokumentu njemačkih Socijaldemokrata.

Juratović dodaje da je put do punopravnog članstva još dug.

"To zavisi od EU i njene političke volje gdje, moramo biti iskreni, takođe ima par problema. Pitanje je da li društvo u EU želi proširenje, ali isto tako treba raditi na terenu. Ja sam protiv toga da EU stalno na sebe svaljuje krivicu da nismo dovoljno učinili. To je laž“, kaže Juratović.