Ministar policije Kosova Bajram Rexhepi izjavio je da je Vlada Kosova odlučna da nastavi primjenu svog plana za sjever Kosova, uprkos porastu tenzija.

Rexhepi je istakao "da će tako biti i pored opstrukcije i direktiva iz Beograda da se spriječi implementacija sjevera Kosova u centralne funkcije kosovske vlade”.

"Ni u kom slučaju nas protest neće zaustaviti. Odobravamo proteste, ali bez nasilja", tvrdi ministar policije Kosova.

"Osuđujemo tragičnu pogibiju ljekara, ali i povredu poslanika Skupštine i kvalifikujemo to kao neprihvatljiv čin, ali Kancelarija za civilna pitanja (u Bošnjačkoj mahali) nastaviće sa radom i neće biti zatvorena”, rekao je Rexhepi.

"Znamo da brojne političke organizacije, ali i Srbi opstruišu da se prošire funkcije vlade Kosova, ali decidno tvrdim da će ova Kancelarija, ali i ostale funkcije naše države na sjeveru, funkcionisati”, dodao je on.

Na pitanje da li očekuje eventualnu eskalaciju nasilja, odgovara da su mogući manji protesti, ali misli da neće biti incidenata.

Rexhepi je napomenuo da su Kfor, Eulex i KPS tu da spriječe incidente, ali i da omoguće da se „srpski dio Mitrovice i sjever implementiraju u institucije Kosova”.