Velika spremnost

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je danas u Berlinu da vidi "veliku spremnost" za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i da očekuje da će uskoro biti konstruktivnih rezultata od evropskog prijedloga o normalizaciji tih odnosa.

"Pretpostavljam da ćemo uskoro postići dobre i konstruktivne rezultate. Postoji velika spremnost da se sada omogući ono što je tako dugo izgledalo nemoguće – bilo bi dobro za mir, ali i za razvoj Kosova i Srbije“, rekao je njemački kancelar na zajedničkojj konferenciji za novinare sa Ramom, preneo je Reuters.

Rama je rekao da i Tirana podržava taj plan.

"Albanija pozdravlja plan između Kosova i Srbije – ovo je realan plan koji donosi neophodnu i dugo očekivanu normalizaciju. Obje strane treba da se odnose prema ovom planu maksimalno ozbiljno i sa potrebnom hrabrošću“, rekao je Rama.

Scholz je rekao i da Njemačka želi dobrodošlicu zemljama Zapadnog Balkana u Evropsku uniju što je prije moguće, dodajući da Albanija dobro napreduje ka članstvu.

Kako su prenijeli kosovski mediji, Scholz je podsjetio da njemačko-francuski plan podržavaju Evropska unija i SAD i dodao da je prijedlog sveobuhvatan i "veoma podržan od strane Njemačke i Francuske“, kao i Evropskog savjeta u Briselu.