Budući odnosi Srbije i Kosova

"Obje strane su izrazile spremnost da nastave sa implementacijom sporazuma", saopštio je visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell, nakon višestanog zajedničkog sastanka sa Aleksandrom Vučićem i Albinom Kurtijem u Briselu 27. februara.

Kako je pojasnio šef evropske diplomatije, Vučić i Kurti su se na sastanku iza zatvorenih vrata usaglasili da se može preći na razgovore o primeni sporazuma, dok "nema potrebe za daljim razgovorima" kada je o samoj sadržini sporazuma reč.

Time su otvrena vrata za potpisivanje sporazuma poznatog kao francusko-nemački predlog, iza koga je stala EU, a uživa podršku i SAD. Njime se određuju budući odnosi Srbije i Kosova, koji vode pregovore unutar dijaloga pod monitoringom EU od 2011. godine.

Kako je saopšteno iz EU posle razgovora održanih u ponedeljak, u daljim pregovorima biće utvrđeni specifični detalji primene odredbi sporazuma.

Potom, izjavio je Borelj, biće zakazan još jedan sastanak dvojice lidera tokom marta sa ciljem da se finaliziraju razgovori o implementaciji.

"Tekst sporazuma biće objavljen na sajtu službe EU vrlo uskoro", poručio je Borelj nakon sastanka, što je par sati kasnije i učinjeno.

EU je podsetila obe strane na njihovu obavezu da sprovode sve prethodne sporazume o dijalogu, koji ostaju važeći i obavezujući, a u međuvremenu, kako se navodi - specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak će posetiti Kosovo i Srbiju kako bi nastavio sa današnjim razgovorima i pripremio se za sledeći sastanak na visokom nivou.

Obe strane su se složile da se uzdrže od bilo kakvih nekoordiniranih akcija koje bi mogle dovesti do obnavljanja tenzija na terenu i poremetiti ove pregovore, dodaje se u saopštenju.

Vučić: Težak sastanak

Aleksandar Vučić je po izlasku iz sedišta EU, svoj susret sa Kurtijem opisao kao "težak"

"Verujem da ćemo imati mnogo sastanaka u narednom periodu", izjavio je.

"Koliko sam razumeo, 18. (marta) moraćemo da se sastanemo na teritoriji Severne Makedonije. Tada će (šef spoljne politike Evropske unije Žozep) Borelj posetiti region", rekao je Vučić.

Vučić je izrazio nadu da je moguće da se postignu neki kompromisi i da se radi na implementaciji postojećih dogovora.

"Ali se plašim da možemo da ostanemo zaglavljeni u nečemu što je davno potpisano", naveo je Vučić u izjavi novinarima i dodao da će otkazati sve spoljnopolitičke aktivnosti kako bi mogao sa Lajčakom da radi na planu implementacije.

"Ja sam insistirao na ZSO (Zajednica opština sa srpskom većinom), kao i evropski predstavnici. Kurti nije bio spreman da to prihvati sada. Videćemo da li će u budućnosti", rekao je Vučić.

Na pitanje novinara da li je Srbija spremna da prizna Kosovo, Vučić je odgovorio da je Srbija u Ujedinjenim nacijama (UN), a da Kosovo nije.

"Mi smo uvek poštovali Povelju UN i naš Ustav", rekao je Vučić. Kosovo je po Ustavu deo Srbije.

Vučić je rekao da EU očekuje izveštaj da li su Beograd i Priština nešto postigli do 23. i 24. marta kada se održava sastanak Evropskog saveta u Briselu.

"I u skladu sa tim će se odnositi prema evropskim integracijama i jednih i drugih", dodao je Vučić.

On je rekao da je kosovski premijer Aljbin Kurti došao na sastanak "sa idejom da se nešto potpisuje", ali je naveo da se o tome nije razgovaralo.

Kurti: Nisam potpisao jer druga strana nije bila spremna da potpiše

Aljbin Kurti je posle sastanka sa Vučićem rekao da postoji saglasnost u vezi sa sadržajem evropskog predloga.

"To je bila potvrda da je evropski predlog prihvatljiv i nepromenljiv. Napredak će se odnositi na plan implementacije. Na dobrom smo putu i u pravcu normalizacije odnosa. To je sporazum simetrije, dobrosusedstva i saradnje u budućnosti“, rekao je Kurti.

"Nisam potpisao jer druga strana nije bila spremna da potpiše. Mislim da je šteta što večeras nije potpisano, pošto smo se dogovorili", dodao je on.

Upitan da li je saglasan sa sprovođenjem sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom, Kurti je rekao da je o ovom pitanju ranije govorio.

"To je član 10, to je poslednja rečenica praktično poslednjeg člana i ja sam do sada dao odgovor na to", rekao je on.

Podsećamo, kosovski premijer je rekao da se formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom može razmatrati uz nekoliko uslova – između ostalih, da ne bude monoetnička.