Nakon sastanka sa Vučićem i Kurtijem

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku diplomatiju održao je konferenciju za medije nakon sastanka sa Aleksandrom Vučićem i Albinom Kurtijem koji je trajao nekoliko sati.

Na početku konferencije, Borrell je naglasio kako je fokus sastanka bio na prijedlogu koji je ponudila EU.

"Imali smo čast ugostiti predsjednika Vučića i premijera Kurtija za prvi sastanak na visokom nivou ove godine, ukupno šesti sastanak od početka mog mandata. Fokus sastanka bio je na prijedlogu EU o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Ovo je važan razvoj jer prošlog ljeta bili smo posvećeni na kriznom komuniciranju", rekao je Borrell.

Naglasio je kako su se Vučić i Kurti složili da je prijedlog dobar i da nema potrebe za daljim raspravama o njemu.

"Ovaj prijedlog o kojem smo razgovarali, prijedlog EU, odobrilo je 27 članica Unije. Lideri su pokazali razumno ponašanje i spremnost za pronalaženje rješenja. Vučić i Kurti su dogovorili da neće biti dodatnih rasprava o ovom prijedlogu. Složili su se da nema diskusije, tekst će biti objavljen na stranici Evropske unije vrlo brzo", jasan je bio Borrell.

Iako su se dogovorili da je sporazum dobar, Borrell je pojasnio kako će biti potrebni dodatni pregovori o njegovoj implementaciji.

"Sporazum može biti baza za građenje povjerenja i prevazilaženje prošlosti. Stranke su izrazile spremnost za provođenje sporazuma. Imamo historiju neimplementiranja određenih sporazuma, a strane su izrazile spremnost da ovaj sporazum provedu. Pregovori su neophodni kako bi odredili specifične modalitete provedbe. Diplomatija se nastavlja", zaključio je Borrell.

Također, dodao je da će se pregovori između Kosova i Srbije nastaviti u martu.

"Diplomatija se nastavlja i novi sastanak će se održati u martu gdje će se razgovarati o implementaciji aneksa kao i sporazuma. To se još mora finalizirati", poručio je šef diplomatije EU Josep Borrell.