Zarobljeni 160 sata

Pripadnici Bezbjedonosnih snaga Kosova (BSK) su iz ruševina u Turskoj izvukli još dvije preživjele osobe.

Kako se navodi u saopštenju od nedjelje uveče, 12. februara, BSK je u saradnji sa turskom vojskom, spasio četrdesetpetogodišnjeg muškaraca koji je pod ruševinama bio 160 sati, kao i trinaestogodišnju djevojčicu koja je bila zarobljena 162 sata ispod ruševina zgrade.

"Iako je prošlo mnogo sati od potrage, timovi za potragu i spasavanje Bezbjedonosnih snaga Kosova su motivisani i pružaju svu energiju kako bi spasili živote ljudi koji su pod ruševinama izazvanim zemljotresom“, navodi se u saopštenju saopštenje KBS-a.

Ministar odbrane Kosova Armend Mehaj je spašavanje dvije osobe od strane pripadnika BSK-a u Hataju ocijenio kao “divnu vijest”.

"Nadamo se da će u narednim satima naši pripadnici BSK-a pronaći druge preživjele pod ruševina, koje su nastale nakon ovog strašnog zemljotresa“, napisao je on na Facebook nalogu.

Kontingent BSK-a, koji se sastoji od stručnjaka za potragu i spasavanje, vojno medicinsko osoblje i pasa za traganje i spašavanje, u Tursku je otišao 6. februara.

Potom su 8. februara u gradu Hataj uspjeli iz ruševina da izvuku dvogodišnju djevojčicu i njenu majku.

Razorni zemljotres jačine 7,8 i 7,5 stepeni Rihtera - koji su pratili i drugi snažni potresi - do sada je u Turskoj i Siriji odneo više od 36.000 života.