Jedna osoba je poginula, a 11 povređeno u eksploziji na sjeveru Mitrovice tokom protesta oko 1.000 Srba zbog namjere Vlade Kosova da otvori kancelariju za civilne poslove u kojem bi se izdavali dokumenti.

Poginuo je dr Mehsud Đeković, stanovnik Bošnjačke mahale, a vijest je potvrdio zamjenik direktora regionalne policije Ergin Medić, kao i direktor Zdravstvenog centra u Mitrovici.

Kako javljaju iz kosovske policije demonstranti su imali namjeru da prođu pored kancelarije u čemu ih je sprečila policija i Eulex. Još nije poznato ko je prouzrokovao eksploziju.

Po riječima zamjenika Ergina Medića, situacija u Mitrovici je za sada mirna.

“Jutros u 9.45 minuta u severnoj Mitrovici došlo je do snažne detonacije. Zbog posljedica detonacije 12 lica je zadobilo telesne povrede. Jedno od tih 12 osoba je, na žalost preminulo. Ostali imaju lakše telesne povrede i zbrinuti su u Zdravstvenom centru u severnoj Mitrovici”, kaže Medić, koji dodaje da je istraga u toku.

Vijest o smrti Mehsuda Đekovića potvrdio je za RSE i direktor Zdravstvenog centra u Mitrovici dr Milan Jakovljević.

“Dr. Mehsud Đeković je imao teške telesne povrede, grudnog koša, srca, pluća i, posle dva sata borbe za njegov život - on je preminuo. Ostali povređeni su u stabilnom stanju”, kazao je dr Jakovljević.

Kako su objavili iz kosovske policije, zbog incidenta koji se dogodio u Bošnjačkoj mahali, oko 3.000 ljudi održalo je još jedan protest na trgu Šumadija u sjevernom dijelu Mitrovice. Ovaj skup je protekao bez incidenata.