Falsifikovana roba, online piraterija

Evropska policijska služba (EUROPOL) saopštila je da je u međunarodnoj akciji na nekoliko kontinenata ugašeno 12,526 internet sajtova, da su isključena 32 servera za distribuciju i hostovanje nelegalnog sadržaja za 2,294 televizijska kanala i zatvoreno 15 onlajn prodavnica koje putem društvenih mreža prodaju falsifikovane proizvode. U akciji su učestvovale i agencije za sprovođenje zakona iz regiona, među kojima su i one sa Kosova, potvrđeno je iz EUROPOL-a.

Trinaesta po redu akcija EUROPOL-a koja za cilj ima uklanjanje internet stranica koje nude falsifikovanu robu ili su umešane u onlajn pirateriju, a koju podržavaju i Eurojust i INTERPOL, trajala je od 1. maja do 14. novembra.

Ujedno je zaplenjeno 127,365 falsifikovanih proizvoda poput odeće, satova, obuće, parfema i slične robe, u vrednosti od 3,8 miliona eura.

U toku akcije izdato je 10 naloga za pretres, a uhapšeno je 14 osoba, od kojih su neke i zvanično optužene za krivična dela protiv intelektualne svojine.

Ova otkrića, kako navodi EUROPOL, pokazuju da se proizvodnja falsifikovanih proizvoda sve više odvija unutar Evropske unije, te da je sve veće preklapanje krivičnih dela protiv intelektualne svojine sa utajom poreza i pranjem novca.

EUROPOL ujedno apeluje na oprez potrošača kada kupuju online, kako bi izbjegli kupovinu falsifikovanih proizvoda preko nedozvoljenih platformi.

"Ne samo da takvi nedozvoljeni proizvodi mogu predstavljati ozbiljne zdravstvene i bezbednosne rizike za potrošače, već prihodi mogu poslužiti i kriminalnim mrežama uključenim u druge oblike kriminala“, upozorava EUROPOL.

U akciji su učestvovale agencije za sprovođenje zakona iz Albanije, Belgije, Bugarske, Brazila, Kolumbije, Hrvatske, Češke, Danske, Francuske, Gruzije, Grčke, Mađarske, Irske, Italije, Litvanije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Severne Makedonije, Portugala, Rumunije, Slovenije, Španije, Švajcarske, Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a i Kosova.