Dan zastave

Dan albanske zastave obilježava se svakog 28. novembra, ne samo u Albaniji, već svuda gde Albanci žive. Na Kosovu je ovaj datum prije nekoliko godina proglašen za neradni dan, a velike proslave organizuju se i u dijelovima Srbije, Crne Gore i Makedonije gdje je većinsko albansko stanovništvo.

Na ovaj dan se vidno ističu zastave Albanije na domovima i institucijama.

Dan albanske zastave predstavlja godišnjicu od kada je grupa albanskih prvaka u Vljori 28. novembra 1912. godine proglasila nezavisnost teritorija pod tadašnjom osmanskom vlašću, obuhvativši četiri osmanska vilajeta (Skadarski, Kosovski, Bitoljski i Janjinski), a uoči Londonske mirovne konferencije, od koje su zatražili međunarodno priznanje, pozivajući se na pravo na samoopredeljenje.

Po usvajanju teksta deklaracije, Ismail Qemali je izašao na terasu zgrade skupštine i pred okupljenim građanima razvio crvenu albansku zastavu sa crnim dvoglavim orlom. Nakon toga su albanski predstavnici uputili telegrame balkanskim susjedima:

“Želim da obavjestim vaše ekselencije o izuzetnom događaju u narodnom životu Albanaca. Predstavnici svih albanskih oblasti, različitih vjeroispovesti, koji su se sastali juče u narodnoj skupštiti u gradu Valoni, objavili su nezavisnost Albanije i izabrali privremenu vladu. Albanci su srećni što se pridružuju porodici slobodnih naroda istočne Evrope sa jedinim ciljem da žive u miru sa svim susjedima. Nadamo se da će ovu promjenu u životu našeg naroda kao i našu privremenu vladu priznati vlade vaših ekselencija, da će svako neprijateljsko dejstvovanje vaše vojske u našoj zemlji prestati i da će sve albanske teritorije koje su sad zaposednute od strane savezničkih vojski, opet biti slobodne“, navodi se u telegramu predsjednika albanske privremene vlade ministrima inostranih poslova Crne Gore, Srbije, Bugarske i Grčke 29. novembra 1912. godine.

Dana 4. decembra iste godine, Skupština Vljore  izabrala je prvu Vladu nezavisne Albanije. Na čelu privremene vlade bio je Ismail Qemali, koji je uspio da pridobije podršku Austrije i Italije.

Uspostavljeno je i veće staraca, koje je pomagalo Vladi na dužnosti. Organizovanje narodne vojske povereno je Rizi-beju iz Đakovice i Isi Boletincu.

Skupština je za albansku nacionalnu zastavu izabrala crvenu zastavu sa dvoglavim orlom Skenderbega.