Izbjegavanje

Ekspert za Jugoistočnu Evropu Milan Nič smatra da su se povlačenjem Srba iz kosovskih institucija odnosi Kosova i Srbije vratili unazad i izgubili realnu šansu za postizanjem sporazuma.

Nič kaže da je do pre nekoliko dana izgledalo da sve ide dobro u smislu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

"Mislim da su mnoge stvari poslednjih meseci bile na dobrom putu u smislu normalizacije ili bar poboljšanja odnosa Srbije i Kosova. Tako je i Berlinski proces bio taj koji je postigao prve sporazume. Dakle, stvari su išle dobro za Kosovo. A u pozadini je bila diplomatska inicijativa Berlina i Pariza da se postigne veliki napredak između Srbije i Kosova. A usred toga su bila mala i simbolična pitanja prema kojima je Albin Kurti zauzeo principijelan stav. U avgustu su mu Amerikanci pomogli oko ličnih karata. Zanimljivo je da je tadašnja mini-kriza rezultirala nepisanim dogovorom da Srbija krajem godine prizna lične karte Kosova. Priznavanje ličnih dokumenata je tada bilo dio međunarodnih sporazuma Zajedničkog regionalnog tržišta Berlinskog procesa, a kada bude ratifikovan, postaće obavezujući. Dakle, stvari su se kretale u dobrom pravcu, za stvarnu integraciju Kosova u regionu", rekao je Nič.

Nič dodaje da će sada Srbija iskoristiti sve što joj omogućava da "kupi vrijeme i izbjegne sporazum sa Kosovom".

"Mislim da će sada (Aleksandar) Vučić iskoristiti svako pitanje koje mu omogućava da kupi vrijeme, da izbjegne opšti sporazum sa Kosovom. Dakle, povlačenje Srba iz kosovskih institucija na sjeveru nema veze sa ovom krizom. Vučić je sada odlučio da svako malo pitanje pretvori u veliko. Dakle, ovo nije kriza koja će se prevazići za jedan dan. Mislim da će za deeskalaciju biti potrebno vrijeme i diplomatski kapaciteti, koji su rezervisani za postizanje velikog kompromisa“, kaže Nič.