Odvojeni sastanci

Šef diplomatije EU-a će sa Vučićem i Kurtijem imati odvojene sastanke, koji imaju za cilj produžetak napora Unije da pomogne stranama da smanje tenzije i naprave napredak u dijalogu.

Visoki predstavnik za vanjsku politiku Evropske unije Josep Borrell boravi u Parizu, gdje će se, kao moderator dijaloga za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, prvo sastati sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem, a zatim i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, saopćila je Evropska komisija.

Borrellov glasnogovornik Peter Stano je za Tanjug rekao da će šef diplomatije EU-a sa Vučićem i Kurtijem imati odvojene sastanke, koji imaju za cilj produžetak napora Unije da pomogne stranama da smanje tenzije i naprave napredak u dijalogu u kojem EU posreduje.

“To pokušavamo da napravimo otkako je počela posljednja eskalacija između dvije strane. Visoki predstavnik, kao moderator dijaloga, produžava svoje napore u tom smjeru. On je razgovarao lično s njima nedavno i ovo je još jedna mogućnost da im prenese ključne poruke da bi se moglo krenuti naprijed u ovom dijalogu”, kazao je Stano.

Svijet se suočava s brojnim krizama

Borrell će za vrijeme posjete, tokom koje učestvuje na Pariskom mirovnom forumu, razgovarati sa “partnerskim zemljama o velikim krizama na koje danas moramo da odgovorimo, kao što su agresija Rusije na Ukrajinu i njene globalne posljedice, tenzije između Kosova i Srbije, evropsko angažovanje u Sahelu i politička situacija u Venecueli”, navela je Komisija.

Visoki predstavnik će razgovarati o potrebi “ponovnog osmišljavanja multilateralnog sistema, kako bi se on ojačao suočen sa višefaktorskim krizama sa kojima se svijet suočava, navela je, između ostalog, Evropska komisija u saopčenju.