Dani odluke

Vanredna sjednica Vlade Srbije o situaciji na Kosovu zakazana je za sutra u 10 sati. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za 11 sati sutra zakazao je konsultacije sa ambasadorkom Kine Čen Bo, dok će se u 11.30 sastati sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom.

Vučić će večeras, saznaje "Blic", preko izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka obavestiti SAD i EU o stavovima kosovskih Srba i Srbije povodom aktuelne napete situacije na sjeveru Kosova.

Cijelu prethodnu noć trajali su razgovori predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa kosovskim Srbima. Narednih 72 sata biće najteži u posljednjih 10 godina, piše "Blic".

"Uživo i telefonom, razgovori su trajali jutros do 5:30. Srbi su ogorčeni. Posljednja kap koja je prelila čašu je smijena regionalnog direktora Sjeverne Mitrovice Nenada Đurića, za šta Albin Kurti nema nikakve ingerencije. On ne može da smenjuje", kaže izvor tog lista upoznat sa detaljima razgovora i dodaje da Srbi žele napuštanje svih institucija jer više nemaju kud.

Kosovski premijer je, prema riječima tog izvora, juče izjavio da ga ne interesuje Zajednica srpskih opština.

Srbi sa Kosova takođe će imati seriju sastanaka, a u subotu se očekuje veliki skup u Sjevernoj Mitrovici gdje će narodu objelodaniti svoj plan.

"Biće ovo najtežih 72 sata u posljednjih 10 godina, a u narednih nekoliko dana mnogo toga će biti jasnije", zaključuje "Blicov" izvor.