Zabrana Bislimiju

Zvaničnici Evropske unije (EU) pozvali su u petak, 28. oktobra Beograd i Prištinu da sve nesuglasice riješe u okviru dijaloga, kao i da oko pitanja zvaničnih posjeta koriste kanale oficira za vezu.

"Zvanične posjete igraju važnu ulogu u unapređenju normalizacije odnosa i razumevanja između strana i ne treba ih politizovati", izjavio je portparol EU Peter Stano u pisanom odgovoru.

Reakcija iz Brisela dolazi dan nakon što je policija Srbije zabranila potpredsjedniku Vlade Kosova Besniku Bislimiju posjetu Beogradu.

Bislimi je u četvrtak, 27. oktobra putovao za Beograd kako bi učestvovao na dva okrugla stola čija je tema između ostalog bio dijalog Kosovo-Srbija.

Nedaleko od Beograda, policija ga je prema, Bislimijevim riječima, obavjestila da Srbija ne može da osigura bezbjednost kosovskoj delegaciji, odnosno da je "njihova sigurnost ugrožena".

Brisel je pozvao Srbiju i Kosovo na poštovanje potpisanih sporazuma.

"Obje strane treba da poštuju sve prethodne sporazume i sprovedu obaveze koje su na čekanju, uključujući i one koje se odnose na zvanične posjete", podvukao je Stano.