Ambasador

Ono što se dogodilo na Kosovu 1999. godine ne može da se uporedi sa onim što se sada dešava u Ukrajini, smatra američki ambasador u Beogradu, Christopher Hil.

Hill je u intervjuu za Nova S kazao da SAD "ne vide analogiju između dvije situacije“.

"Mi ne smatramo da je situacija na Kosovu, koja je nastala prije 23 godine, u bilo kojoj mjeri slična oružanoj agresiji i kopnenoj invaziji Rusije, ciljanim napadima na stambene zgrade u kojima žive civili“, poručio je Hill odgovarajući na pitanje kako od Srbije može da se traži da se odrekne Kosova, a zatim da se od Ukrajine ne traži da se odrekne svojih teritorija.

Hill se osvrnuo i na Putinov stav o Kosovu.

"Ja mislim da njega apsolutno nije briga za Kosovo, samo se trudi da na neki način legitimizuje šta je uradio svojim susjedima“, kaže Hill.

Podsjetimo, ruski zvaničnici, a među njima i predsjednik ove zemlje, u više navrata su nakon izbijanja rata na istoku govorili o Kosovu kao o presedanu.

"Kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, Međunarodni sud pravde, pod pritiskom zapadnih zemalja, presudio je da prema Povelji UN, kada je država proglasila nezavisnost, nema potrebe da traži dozvolu od centralne vlade. To znači da republike Donbasa nisu morale da traže od Kijeva dozvolu“, kazao je Putin još juna mjeseca pravdajući odluku svoje zemlje da prizna republike u Donbasu.

Putin je takođe optuživao zapad da je u prošlosti pokrenuo "ratove velikih razmjera“, za "parčanje Jugoslavije", a potom i za "otkidanje Kosova od Srbije".