Ništa nije sigurno, potrebno mnogo garancija

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se razgovori nastavljaju i da vjeruje u neko kompromisno rješenje.

"Nastavićemo razgovore i verujem da ćemo moći u danima koji su pred nama makar za jedan mali deo da postignemo neko kompromisno rešenje, pošto je jasno da oko tablica i oko nekih većih pitanja do takvog rešenja ne može da dođe uopšte", izjavio je Vučić u objavi na Instagramu 26. avgusta rano ujutro.

Objava je usledila nakon sastanka sa zvaničnicima EU i SAD, Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom (Escobar), kojem su prisustvovali i ambasadori SAD i EU, Kristofer Hil (Christopher Hill) i Emanuele Žiofre (Emanuele Giaufret).

Miroslav Lajčak napisao je 26. avgusta ujutro da se, posle druge runde razgovora sa predsednikom Srbije, nada da su na dobrom putu.

"Cenim @predsednikrs iskreni napor da se podrži evropsko rešenje. Naši razgovori će se nastaviti", poručio je Lajčak.

Lajčak i Eskobar u poseti su ove nedelje Kosovu i Srbiji, gde drže sastanke sa zvaničnicima te dve zemlje u pokušaju smirivanja tenzija između Srbije i Kosova.

Vučić je naveo i da ništa nije sigurno, te da je potrebno mnogo garancija.

"Ali u danima koji su pred nama radićemo i dalje vredno da pokušamo da obezbedimo i sačuvamo mir za naš narod, a istovremeno osiguramo budućnost za opstanak Srba na Kosovu", naveo je on.

Predsednik Srbije se sa međunarodnim predstavnicima sreo i 25. avgusta popodne, a sastanak je potom nastavljen kasno uveče.

Miroslav Lajčak poručio je u objavi na Tviteru (Twitter) 25. avgusta popodne da se svi sporazumi iz dijaloga moraju primeniti, uključujući i Sporazum o slobodi kretanja iz 2011. godine.

Gabrijel Eskobar rekao je u svojoj objavi da se razgovori nastavljaju.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Eskobar i izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Lajčak prethodno su boravili na Kosovu gde su se sastali sa institucionalnim liderima Kosova i opozicionim strankama.

Oni su se 25. avgusta pre podne sastali i sa političkim predstavnicima Srba u Severnoj Mitrovici.

Vlada Kosova je realizaciju svojih odluka o preregistraciji vozila na RKS tablice i izdavanju državljanima Srbije ulazno/izlaznog dokumenta odložila za 1. septembar, nakon što su se lokalni Srbi na severu pobunili i postavili barikade na putevima.

Potom su se premijer Kosova Albin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u cilju pronalaženja rešenja, sastali u Briselu 18. avgusta u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa, ali nije bilo konkretnog rezultata.

Eskobar je izjavio na Kosovu da je dobio uverenje da niko ne želi eskalaciju i nasilje 1. septembra.