Primjena svih sporazuma

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar izjavio je 26. avgusta da je cilj njegove posjete Beogradu i Prištini bio da se podrže napori Evropske unije (EU) kako bi se rješila pitanja oko registarskih tablica i dokumenata.

"Želimo da se obe strane obavezu da neće biti nasilja", poručio je Escobar na konferenciji za medije u Ambasadi SAD u Beogradu.

Escobar je ove sedmice posetio Beograd i Prištinu, zajedno sa izaslanikom Evropske unije(EU) za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom, s ciljem sprečavanja eventualne eskalacije između Srbije i Kosova, nakon najave Prištine da će od 1. septembra sprovesti odluku o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama.

On je na konferenciji za medije u petak rekao da su razgovori bili teški, "ali sam video volju da se nađe rešenje, volju da se izgradi poverenje u proces".

SAD čule zabrinutost građana Srbije

Poručio je građanima Srbije da su Sjedinjene Države čule njihovu zabrinutost.

"U mnogim slučajevima postoji ozbiljna zabirnutost za Srbe na Kosovu, postoji ozbiljan problem u poverenju (između dve strane)", dodao je Escobar.

Izrazio je nadu da će sporazum o registarskim oznakama biti postignut.

"Nadam se da svakodnevni život ljudi na severu Kosova 1. septembra neće biti dodatno opterećen i da će živeti u miru, da im neće biti potrebne dodatne administrativne procedure da dođu do svojih kuća. I verujem da ćemo to uspeti da postignemo", rekao je Escobar.

Primena svih sporazuma da bude deo agende u Briselu

Prema njegovim rečima, SAD su prenele liderima Kosova i Srbije da očekuju da se pitanje primene svih postojećih sporazuma nađe na agendi na sledećem sastanku u Briselu.

"Ne očekujemo da se tad postigne dogovor, ali svakako očekujemo da to bude na agendi", rekao je Escobar.

Američki zvaničnik je ocenio da dijalog između Kosova i Srbije u Briselu nije klinički mrtav, uz podsećanje da SAD podržavaju dijalog iako ne učestvuju u njemu.

"Agendu (dijaloga) je uspostavio predstavnik EU, najvažiji deo je obaveza lidera i to je ono što smo dobili od njih, deo naše uloge jeste da oni ispune te obaveze u cilju postizanja dogovora. Nastavićemo da pritiskamo obe strane da održe mir i stabilnost", rekao je Escobar.

Dodao je i da će svi ranije dogovoreni sporazumi morati da budu primenjeni, uključujući i formiranje Zajedince srpskih opština (ZSO) na severu Kosova.

Escobar i Miroslav Lajčak sastali su se dan ranije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je nakon sastanka izjavio da se razgovori u narednim danima nastavljaju i da veruje u "neko kompromisno rešenje".

Američki zvaničnik je doputovao u Beograd 25. avgusta iz Prištine. Na Kosovu se sastao sa tamošnjim zvaničnicima. Sa njim je bio i Miroslav Lajčak, izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije.

Cilj posete Escobara i Lajčaka je sprečavanje eskalacije između Srbije i Kosova, nakon što je kosovska Vlada najavila da će 1. septembra implementirati odluku o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama na RKS i izdavanju srpskim državljanima ulazno-izlaznog dokumenta.

Vlada Kosova je implementaciju odluke odložila za početak septembra, nakon što su se lokalni Srbi na severu 31. jula pobunili i postavili barikade na putevima.

Potom su se premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastali u Briselu 18. avgustu kako bi pronašli rešenje u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa, ali nije bilo konkretnog rezultata.