Vučićeva saznanja

Opozicione čečenske javne ličnosti Ahmed Zakajev (Akhmed Zakaev) i Džambulat Sulejmanov (Dzhambulat Suleimanov) negirali su umešanost u akcije na Kosovu određene "grupe Čečena i Čerkeza".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 21. avgusta u Beogradu da Srbija ima saznanja da je pred eskalaciju odnosa između Srbije i Kosova 31. jula na Kosovu boravila grupa Čečena i Čerkeza, koji su protivnici režima čečenskog lidera Ramzana Kadirova.

"Registrovan je boravak grupe u kojoj su bili Ahmed Ruslanovič Bahajev, Idriz Arzasanov, H.A. i M.A, lica povezanih sa Džabulatom Sulejmanovim i Ahmedom Zakajevim, poznatim protivnicima Ramzana Kadirova", naveo je Vučić.

Premijer nepriznate Ičkerije (Ichkeria) u egzilu Ahmed Zakajev (Akhmed Zakayev) rekao je za servis Severnog Kavkaza da “ne zna o čemu se radi”.

Isto je izjavio i Džambulat Sulejmanov, šef čečenskog komiteta Državne fondacije Tolam sa sedištem u Evropi.

"Mislim da je ovo provokacija Srbije, saveznika Rusije”, sugerisao je on.

Sagovornici servisa Severnog Kavkaza u čečenskoj dijaspori izjavili su da ne poznaju osobe koje je predsednik Srbije pomenuo u svojoj izjavi.

Predsednik Srbije je rekao da su se ta lica 3. avgusta u Zubinom Potoku, na severu Kosova, sastala sa turskim državljaninom D.I.H.

On je naveo da je njihov zadatak bio da osmotre situaciju na severu Kosova i da regrutuju potencijalne vojnike za borbe u Ukrajini. Nije precizirao da li ta grupa ima veze sa poslednjom eskalacijom odnosa između Srbije i Kosova 31. jula.

"Oni su iskazivali interesovanje za spremnost Srba za suprostavljanje vlastima u Prištini, kako i na koji način mogu da dostave drugim stranim obaveštajnim službama podatke kako bi se oružane grupe Srba na severu Kosova neutralisale", izjavio je Vučić.

Kako je objasnio, oni su za kretanje na Kosovu koristili automobil sa registarskim oznakama Novog Pazara, gradu na jugozapadu Srbiji.

RSE je poslao upit Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova o tome da li imaju informacije o njihovom navodnom ulasku, ali odgovor nije stigao do objavljivanja ovog teksta.

Šef kabineta predsednice Kosova Bljerim Velja (Blerim Vela) nazvao je neistinitim tvrdnje Vučića da su čečenske i čerkeske snage spremale zaveru da ubiju kosovske Srbe.

"Srpski prorežimski mediji pojačavaju dezinformacije koje je Aleksandar Vučić promovisao na jučerašnjoj konferenciji za novinare: Nijedan Albanac sa Kosova nije pristupio ratu u Ukrajini. Nijedan Čečen ili Čerkez nije se zaverio da ubije kosovske Srbe. Ova dezinformacija služi ruskom narativu", naglasio je Velja.

Vučićevo obraćanje javnosti usledilo je nakon što 18. avgusta u Briselu na sastanku sa premijerom Kosova Aljbinom (Albin) Kurtijem nije postignut dogovor o registarskim tablicama i ulazno-izlaznim dokumentima.

Srbija i ruska Republika Čečenija nemaju intenzivne ekonomske i političke odnose.

Krajem juna 2021. godine delegacija Evropskog muslimanskog foruma, predvođena Abdul-Vahedom Nijazovim, koji se u Ruskoj Federaciji smatra bliskim saradnikom predsednika Vladimir Putina, posetila Novi Pazar.

On je tada obećao da će u tom gradu na jugozapadu Srbije sredstvima Republike Čečenije biti izgrađen Islamski školski centar za izučavanje Kur'ana. Kako je najavio, ta ustanova bi trebalo da nosi naziv Ahmada Kadirova, oca sadašnjeg lidera Čečenije.

Delegacija Bokserskog saveza Srbije (BSS) boravila je početkom 2022. u poseti Republici Čečeniji, oblasti koja je deo Ruske Federacije, a na čijem čelu je Ramzan Kadirov.

Delegaciju Bokserskog saveza Srbije predvodio je predsednik BSS Nenad Borovčanin, bivši profesionalni bokser i nekadašnji državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Srbije, koji se susreo sa prvim čovekom Čečenije.

Kako se navodi u saopštenju Bokserskog saveza Srbije, Kadirov je rekao tada da namerava dalje da razvija odnose između Srbije i Čečenije, “a sve u korist Srbije i njihove otadžbine Rusije”.