Pokazali svoje stavove

Sastanak premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je juče održan u Briselu u okviru dijaloga, unutar Evropske unije smatra se najboljim susretom koji su kosovska i srpska strana održale do sada, istakao je dopisnik Kohe iz Brisela Augustin Palokaj.

Palokaj je naveo da su na ovom sastanku, iako je bilo više nesuglasica nego dogovora, Kurti i Vučić shvatili da treba da rade zajedno na postizanju konkretnih rezultata.

"EU je rekla da je sastanak bio veoma težak, da je bilo više nesuglasica nego dogovora, ali prema jednom izvoru iz EU, nikada nije bilo boljeg sastanka Kurtija i Vučića, jer su prvi put pokazali svoje stavove o tome kako vide normalizaciju odnosa između dvije zemlje. Iako nije postignut konkretan rezultat, navodi se, da se sama činjenica da su shvatili da moraju zajedno da rade na smanjenju tenzija, smatra dobrom vešću za EU i međunarodnu zajednicu“, istakao je Palokaj.

On je dodao da je tokom večeri razgovarano o novom sastanku specijalnih izaslanika za dijalog EU i SAD Miroslava Lajčaka i Gabrijela Escobara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a održan je i sastanak Lajčaka i zvaničnika EU sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

"Zvaničnici EU su rekli da se kontakti nastavljaju, održan je sastanak Lajčaka i zvaničnika EU sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem, dok je kasnije bilo riječi o sastanku Lajčaka i Escobara sa predsjednikom Srbije  Aleksandrom Vučićem. Stiče se utisak da strane treba da se uzdrže od izjava, zato nismo imali izjave. Vučić daje saopštenja preko društvenih mreža i srpskih zvaničnika, ali nije prvi put da Srbija dramatizuje", rekao je on.

Palokaj je naglasio da se juče u Briselu prvi put čulo od zvaničnika Evropske unije da je došlo vrijeme da počnu razgovori o sveobuhvatnom sporazumu.

"Zato što shvataju da su mnogi problemi koji se javljaju na terenu rezultat neslaganja oko pitanja normalizacije odnosa", zaključio je dopisnik Kohe iz Brisela.