Voda, limunada i nekoliko zemički...

Još uvijek nema približavanja stavova Srbije i Kosova, dijalog uz posredovanje Evropske unije ostaje neuspješan. To nije iznenađenje, ocijenjuje u svom izvještaju iz Brisela njemački javni servis ARD.

"Mala, oskudno namještena konferencijska sala, na stolu voda, limunada i nekoliko zemički. Jednostavnije ne može. A može i ovako da se kaže: sumorni okvir za krizni sastanak u skladu je sa njegovim lošim rezultatom."

Tako izvještač njemačkog javnog servisa ARD opisuje prvu rundu dijaloga predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija u Briselu, uz posredovanje visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josepa Borrella i specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka.

"Nažalost, danas nismo postigli dogovor, tako da mi je žao", izjavio je sinoć nakon sastanka Borrell.

Uloga NATO


"To nije iznenađenje", ocijenjuje ARD i podsjeća da se Beograd i Priština međusobno optužuju za provokacije i smatraju da je onaj drugi odgovoran za nedavne tenzije.

"Atmosfera na početku sastanka bila je shodno tome – hladna. Srbin Aleksandar Vučić i njegov kosovski kolega Aljbin Kurti sjedeli su jedan naspram drugog ne gledajući se u lice, već su prelistavali papire ispred sebe – barem dok su u sali bile kamere“.

Njemački javni servis objašnjava zatim svojim čitaocima pozadinu sukoba, kao i događaje od 1. avgusta i podsjeća da su, pod pritiskom SAD i EU, "kontroverzni planovi" odloženi za mjesec dana.

Eksplozivna situacija na sjeveru Kosova okupira i pažnju NATO, prenosi ARD i podsjeća da je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg najavio je da će međunarodne bezbjednosne snage KFOR intervenisati ako budu ugroženi mir i stabilnost u regionu.

"Još ima vremena do 1. septembra. Ne odustajem“, rekao je u četvrtak u Briselu šef diplomatije EU Jozep Borrell. "Oba lidera su se saglasila da proces treba da se nastavi i da će se razgovori nastaviti narednih dana."