Pažljivo prate situaciju

Washington je pozvao strane da nastave dijalog, nakon što je susret u Briselu u četvrtak okončan bez rezultata.

Sjedinjene Američke Države pozvale su Srbiju i Kosovo da nastave dijalog, nakon što je susret čelnika dvije strane u Briselu u četvrtak okončan bez rezultata.

Ned Price, glasnogovornik State Departmenta, izjavio je na konferenciji za novinare da Washington pažljivo prati situaciju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Glas Amerike (VoA).

“Koliko znamo, razgovori se nastavljaju. U partnerstvu s Evropskom unijom, to pažljivo pratimo i ohrabrujemo obje strane da efikasno koriste dijalog i predlažemo im da ga nastave”, rekao je on.

Zvaničnik Statd Departmenta precizirao je da Washington u potpunosti podržava dijalog te da je potrebno unaprijediti diskusiju o normalizaciji odnosa zasnovanoj na pretpostavci o uzajamnom priznanju.

Kurti i Vučić nisu postigli dogovor

Price je kazao da specijalni izvjestilac američke administracije za Balkan Gabriel Escobar i ambasadora SAD-a u EU Mark Gitensteina pažljivo prate razgovore između Kosova i Srbije.

“Uvjeravam vas da dijalog ima punu pažnju američkih zvaničnika. Radi se o pitanju kojim se i sam [američki državni] sekretar [Antony] Blinken bavi već duže vrijeme. Riječ je o prioritetu koji obuhvata cijelu našu organizaciju, kako na terenu, tako i u SAD-u”, rekao je Price.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio je ranije da dvije strane nisu postigle dogovor u vezi s registarskim tablicama i ulazno-izlaznim dokumentima.

Ukazao je, međutim, da su se pregovarači, premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, saglasili da razgovore nastave narednih dana.