Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borell izjavio je da Kosovo i Srbija nisu postigli dogovor o pitanju srpskih registarskih tablica i dokumenata tokom nove runde dijaloga koja je održana 18. avgusta u Briselu.



On je, međutim, naveo da su se dvije strane dogovorile da nastave razgovore narednih dana.

"Danas nemamo dogovor, ali to nije kraj priče. Obojica lidera su se složila da proces treba da se nastavi i da će razgovori biti nastavljeni u narednim danima", rekao je Borell na konferenciji za novinare u Briselu.

On je naveo da "ne odustaje" od traženja rješenja i da još ima vremena do 1. septembra, do kada je Vlada Kosova odložila sprovođenje odluke o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije i o promjeni srpskih registarskih oznaka.

Šef evropske diplomatije je podvukao da "međunarodna zajednica ne želi da vidi obnavljanje tenzija u narednom periodu".

"Strane će biti u potpunosti odgovorne za svaku eskalaciju na terenu", rekao je on.

Prema njegovim riječima, svrha sastanka je bila smirivanje situacije na terenu.

"Lideri su imali prilike da detaljno pričaju o nastavku pregovora, zato što situacija na terenu negativno utiče na to. Mislim da su i predsjednik Vučić i premijer Kurti shvatili da razgovori nemaju alternativu. Vrijeme je da tražimo dugoročna rješenja. Rekao sam obojici lidera da je ovo sastanak za upravljanje krizama, odnosno sastanak za upravljanje kriznim situacijama, a ne redovni sastanak, a cilj je bio smirivanje situacije na terenu. Takođe smo se fokusirali na put sveobuhvatne normalizacije. Dvojica lidera su imala priliku da razgovaraju o sveobuhvatnom sporazumu", rekao je Borell.

On je dodao da prijem Kosova i Srbije u EU mora da ostane glavni cilj, i da obe strane moraju da nađu način za dogovor.

"Ovo je bio dugačak dan, i još jednom želim da ponovim da smo se dogovorili da nastavimo razgovore, na politički inteligentan način, kako bi stvorili sigurnost i stabilnost za sve građane regiona. To je naša obaveza i odgovornost", zaključio je Borell.

Dijalog u Briselu uslijedio je tri nedjelje nakon porasta tenzija na sjeveru Kosova, pošto su lokalni Srbi 31. jula podigli barikade kako bi se suprotstavili odlukama Vlade Kosova o srpskim registarskim tablicama i dokumentima.