Sastanak u Briselu

Bivši američki ambasador na Kosovu Greg Delawie ocijenio je značajnim to što je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg podsjetio strane u procesu da Alijansa raspolaže značajnim mirovnim snagama na Kosovu.

Iskusni diplomata, koji je ambasadorsku funkciju u Prištini obavljao od polovine 2015. do sredine 2018. godine, kazao je u intervjuu za Glas Amerike (VOA) da je važno to što je Stoltenberg i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, i premijeru Kosova Aljbinu (Albin) Kurtiju preneo da je spreman da rasporedi još vojnika kako bi podržali Misiju NATO-a na Kosovu (KFOR), ukoliko je to potrebno.

Imajući u vidu porast tenzija na severu Kosova 31. jula, kada su kosovski Srbi podigli barikade u znak nezadovoljstva potezom Prištine da sprovede dve odluke o automobilskim tablicama i ulazno-izlaznim dokumentima sa građane Srbije, Delawie ističe da nastavak ishoda razgovora "mnogo zavisi od delovanja Beograda, koji se doveo u poziciju da kontroliše napetosti".

"Nažalost, deluje da Beograd na unutrašnjem planu ima koristi od izazivanja napetosti na Kosovu. Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova ukoliko želi da postane pravi član evropske porodice naroda. Kada bi Srbija to učinila, siguran sam da bi Kosovo uzvratilo na neki način", ocenjuje Delawie.

On smatra da bi Srbija i Kosovo trebalo da primene sporazum o registarskim tablicama koji je dogovoren uz pomoć EU.

Ističe i da je saradnja Sjedinjenih Država i Evropske unije na dijalogu "dobra i predstavlja veliku prednost i podršku rešenjima za okončanje kosovsko-srpskog problema".

Bivši američki ambasador na Kosovu nije hteo da špekuliše o kakvim će temama biti reči na briselskom sastanku Kurtija i Vučića 18. avgusta, u okviru dijaloga uz posredovanje EU.

"Međutim, mislim da je suludo to što građani sa severa Kosova godinama nisu plaćali račune za struju. To je doprinelo rasipanju električne energije, šteti po životnu sredinu kroz rudarenje bitkoina, za šta se troši ogromna količina struje", poručio je Delawie.

Greg Delawie smatra da održavanje statusa kvo ne pomaže građanima ni Kosova, ni Srbije.

"Neopravdana ruska invazija na Ukrajinu uticala je na jačanje napetosti širom Evrope. Na liderima Kosova i Srbije je da se usredsrede na to da se te tenzije ne pogoršavaju. Svi moramo da radimo na tome da svet bude manje opasno mesto. Stanovnici Zapadnog Balkana, građani Kosova i Srbije zaslužuju evropsku budućnost", zaključio je Delawie u razgovoru za Glas Amerike.