Bez previše optimizma

Albin Kurti i Aleksandar Vučić doputovali su u Brisel nakon spora koji je krajem jula izbio oko registarskih tablica i identifikacijskih dokumenata, zbog čega se i pucalo kod kosovsko-srbijanske granice.

Šef evropske diplomatije Josep Borrell razgovarat će u četvrtak sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Albinom Kurtijem u Briselu, dan nakon što je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u srijedu također razgovarao s dvojicom čelnika, pozivajući ih na zalaganje za mir nakon nedavnih napetosti na Kosovu.

Vučić i Kurti doputovali su u Brisel na razgovore nakon spora koji je krajem jula izbio oko registarskih tablica i identifikacijskih dokumenata, zbog kojeg su bile podignute barikade i pucalo se kod kosovsko-srbijanske granice.

NATO će osigurati mir na Kosovu

KFOR, mirovna misija NATO-a, koja ima oko 4.000 pripadnika, tim je povodom poručio da pažljivo prati situaciju i da je spreman intervenirati “bude li stabilnost ugrožena”, a odlučnost Zapada da spriječi sukobe u srijedu je potvrdio i Stoltenberg.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008. godine, ali Srbija ga ne priznaje.

Većina članica NATO-a i Evropske unije priznaje Kosovo kao nezavisnu državu.

Vučić i Kurti će s Borrellom razgovarati o nizu pitanja koje opterećuju dvije strane, uključujući formiranje zajednica srpskih opština na Kosovu, no ni jedna od strana nije izrazila previše optimizma od današnjih razgovora.