A na Kosovu...

Prvi put od početka rata u Ukrajini, cijena sirove nafte na međunarodnoj berzi pala je za deset dolara, pa sada barel nafte košta 93-94 dolara umjesto 103 koliko je koštala krajem jula, prenosi Reporteri.

Ovo je najveći pad zabilježen od 16. marta ove godine kada je nafta pala na 95 dolara po barelu. Međunarodna tržišta su bila šokirana odmah nakon početka rata, pa je kao rezultat toga cijena sirove nafte u prvoj nedjelji marta dostigla 127 dolara za barel, a sve to vrijeme praćeno je snažnim kolebanjima.

Ali uprkos ovom padu, barel košta oko 22 dolara više nego 5. avgusta 2021. Do ove jake fluktuacije cijene nafte, ali i struje i goriva došlo je zbog dominantnog položaja koji Rusija ima u snabdjevanju Evrope ovim proizvodi. Takođe, dominantna uloga Rusije u snabdjevanju gasom dodatno utiče na cijenu goriva i energije u Evropi.

Grupa proizvođača nafte poznata kao OPEK plus pristala je u srijedu da poveća proizvodnju za 100.000 barela dnevno u septembru, što je mala količina u poređenju sa 650.000 barela nafte koje su SAD odlučile da stave na tržište u julu i avgustu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri