Zatvor i deportacija

Dva građanina Kosova osuđeni su na sedam i pet i po godina zatvora i deportaciju u trajanju od 15 godina zbog pljačkih benzinskih pumpi u Švicarskoj, prenosi Lajmi.

U optužbi za pokušaj pljačke 16. septembra 2019. godine u Friku, navodi se da je glavni osumnjičeni, jedan od dvojice optuženih, planirao pljačku i upravljao vozilom za bjekstvo koje je bilo ukradeno.

Maskirani saučesnik je pretio zaposlenom oružjem, ali nakon što je službenik zatražio pomoć i uspio da pobjegne, dvojica pljačkaša su pobjegla.

I pljačka počinjena na benzinskoj pumpi u Lasenstorfu u novembru 2019. godine izvedena je po sličnom obrascu - dvojica maskiranih muškaraca ušli su u prodavnicu nešto prije četiri sata ujutro. Osumnjičeni je nosio veliki čekić, a njegov saučesnik pištolj, pretili su službenici i oborili je na zemlju i sa benzinske pumpe odnjeli 5.000 franaka.

U optužnici su opisana i druga krivična dela. Državljanin Kosova, koji je bio glavni osumnjičeni pred sudijom, optužen je da je u svim pljačkama koje je počinio ukrao oko 750.000 franaka.

On je proglašen krivim za brojne pljačke, nekoliko pokušaja pljački i druga krivična djela i osuđen na sedam godina zatvora i deportaciju na 15 godina.

Drugookrivljeni je kažnjen sa pet godina i šest mjeseci zatvora i deporatciju iz Švicarske na 15 godina.

Trećeoptuženi muškarac iz Bosne i Hercegovine, koji je sarađivao sa njima, osuđen je na 18 mjeseci zatvora, od čega je polovina uslovna novčana kazna od 9.600 franaka.