Biznismen sa Kosova

Biznismen sa Kosova Bashkim Osmani osumnjičen da je organizator međunarodne mreže za pranje novca i trgovinu narkoticima, pušten je iz zatvora u Palma de Majorci uz garanciju od 400.000 eura koju je platio, prenosi Reporteri.

On je uhapšen prije nekoliko mjeseci u operaciji Europola, a u zatvoru u Španiji bio je skoro tri mjeseca. Vijest o njegovom puštanju iz zatvora preneo je lokalni mediji "Mallorca Zeitung".

Osmani je uhapšen 15. februara u Hrvatskoj, u raciji sprovedenoj širom Evrope, kada je uhapšeno još nekoliko ljudi iz njegovog okruženja, uključujući njegovu braću, suprugu i svekra. On je izručen Majorci i od 2. marta se nalazi u pritvoru na tom ostrvu.

U operaciji hapšenja koju je sproveo Europol u sedam evropskih zemalja učestvovalo je 600 policajaca. Meta je bila organizacija za trgovinu kokainom, u koju su bili uključeni i Albanci.

Bashkim Osmani (50) sa Kosova smatra se šefom te mafijaške mreže. On navodno ima sumnjive poslove u Njemačkoj, gdje je zajedno sa svojim bratom 2008. osuđen na skoro četiri godine zatvora zbog privrednog kriminala.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri