Njemačka štampa

Sukob Srbije i Kosova tinja i u nekom trenutku bi mogao ponovo da bukne, piše list "Kölnische Rundschau". A "Frankfurter Allgemeine Zeitung" se pita: Da li Rusija postavlja nove fitilje na balkansko bure baruta?

Diplomatskom ofanzivom njemačka vlada već nekoliko sedmica nastoji da spriječi širenje uticaja ruskog napadačkog rata na Balkan, piše Kölnische Rundschau. 

U tekstu pod naslovom "Užurbana diplomatija" list prenosi da je nemačka ministarka odbrane Kristine Lambreht, nakon susreta sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, pozvala Beograd na promjenu kursa kada je riječ o sporu sa Kosovom, kao i na odlučniju saradnju sa EU: "U razgovoru je bilo jasno da su mir, sloboda i teritorijalni integritet zajedničke vrijednosti", piše njemački list. "Ona (Lambreht) je pozdravila to što je Srbija jasno osudila ruski napadački rat u Ukrajini."

Pred Srbijom su teške odluke, piše Kölnische Rundschau, i ovako opisuje odvojene razgovore Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija sa nemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Berlinu: "Njih dvojica su predstavnici jednog nerješenog, trajnog konflikta koji se u izvjesnoj mjeri dešava u dvorištu Evropske unije. (…) Sukob tinja i u nekom trenutku bi mogao ponovo da bukne. Scholz je u Berlinu istakao da je napredak u vezi s tim pitanjem od ’velike važnosti’ za članstvo u EU, kojem obej zemlje teže“, piše njemački list.

U Berlinu i Briselu raste zabrinutost


Povodom posjete njemačke ministrice odbrane Kristine Lambreht Beogradu, Prištini i Sarajevu list Frankfurter Allgemeine Zeitung donosi tekst pod naslovom "Visokofrekventa diplomatija na Balkanu". U tekstu se najprije podsjeća na ratove u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, a zatim postavlja i pitanje: "Da li je sve to gotovo ili Rusija sada postavlja nove fitilje na balkansko bure baruta? U Berlinu i Briselu raste zabrinutost."

Njemački list piše da se u Sarajevu napetosti vidno povećavaju, da Republika Srpska prijeti da će napustiti BiH, kao i da već dvije godine nema državnog budžeta. Situacija je, ocijenjuje se, toliko napeta, da je mirovna misija EUFOR Altea sredinom februara aktivirala svoje vojne rezerve i poslala više naoružanih jedinica u BiH.

Frankfurter Allgemeine Zeitung ocijenjuje da je ruski uticaj u Bosni i Hercegovini i dalje jak preko Republike Srpske, sa većinski srpskim stanovništvom, kao i zbog prava glasa koje ta zemlja ima u Savjetu bezbjednosti.

Kada je riječ o Srbiji, list prenosi da se ta zemlja nije priključila sankcijama protiv Rusije, ali da jeste u Ujedinjenim nacijama podržala rezoluciju kojom se osuđuje napad na Ukrajinu. Podsjeća se i da su, nakon početka rata, u Beogradu održane proruske demonstracije, kao i da je predsjednik Vučić prethodnih godina intenzivno negovao veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Srbija istovremeno teži priključenju EU i moglo bi se reći da je vrijeme da se odluči", piše frankfurtski list, ali ujedno dodaje da u međunarodnoj zajednici ocijenjuju kako je Vučićev interes da se Republika Srpska otcepi – mali.

Tokom posjete Beogradu, njemačka ministarka Lambreht je na putu od aerodroma do centra grada prošla pored mosta na kome je crnim slovima ispisano "Kosovo je Srbija" i ta poruka ne zaobilazi nikoga ko je u zvaničnoj posjeti Beogradu, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung: "Ta parola nije uklonjena, kao što nije uklonjen ni mural ratnom zločincu Ratku Mladiću, masovnom ubici iz Srebrenice", zaključuje njemački list.