“Neformlana večera”

Nakon skoro godinu dana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti, sešće za isti sto, uz prisustvo specijalnog predstavnika Evropske unije (EU) za dijalog, Miroslava Lajčaka.

Za razliku od prethodnih prilika, ovaj susret se ne održava u Briselu, već u Berlinu, te se ne smatra novom rundom dijaloga, već “neformlanom večerom”.

Kum ovog susreta je nemački kancelar Olaf Scholtz koji je u nemačku prestonicu pozvao kosovskog premijera, srpskog predsednika te specijalnog predstavnika EU.

Uoči večere, koja će biti održana u sredu, 4. maja, Scholtz će se odvojeno sastati sa Aljbinom Kurtijem, a potom i Aleksandrom Vučićem.

Prema diplomatskim izvorima koji su bili uključeni u pripreme ove posete, nemački kancelar će dati do znanja sagovornicima da očekuje konstruktivnu atmosferu tokom večere koja bi kao rezultat trebala pokazati spremnost strana da nastave sa redovnim susretima u Briselu.

Ova večera bi, idejno, trebala odblokirati proces dijaloga na najvišem političkom nivou koji je na ledu već skoro godinu dana.

Pokretanje dijaloga, prema izvorima iz nemačke vlade, od velike je važnosti za samog kancelara, koji je ovom pozivnicom pokazao spremnost da se lično uključi kako bi pomogao proces.

Kako tvrde diplomate iz EU, ovaj period je idealan za napredak u procesu. Kako oni upozoravaju, napredak ka postizanju sveobuhvatnog dogovora o normalizaciji odnosa treba da se desi u predstojećem periodu jer su ova i naredna godina idealne kako proces ne bi imao nikakvih smetnji.

Ulazak u 2024. godinu bez sporazuma se smatra “riskantnim” jer počinju predizboni procesi u EU i SAD, zbog čega će prilike na Zapadnom Balkanu, a i dijalog, izgubiti fokus relevantnih aktera iz međunarodne scene.

Aljbin Kurti, koji je funkciju šefa Vlade Kosova preuzeo u martu prošle godine, samo dva puta se sastao sa beogradskim sagovornikom u dijalogu, Aleksandrom Vučićem.

Oba susreta, koja su održana na leto 2021, protekla su u veoma zaoštrenoj atmosferi, a oni se nisu ustručavali da nakon oba susreta optuže i vređaju jedan drugog i pred novinarima.

Miroslav Lajčak koji u ime EU fasilitira procesom, u više je navrata ponovio da će obojicu pozvati na novu rundu samo kada vidi naznake da su spremni da napreduju u dijalogu.

Večera u Berlinu će stoga biti ključna, a njen rezultat će biti poznat ubrzo nakon 4. maja, dolaskom ili nedolaskom strana u Brisel za novu rundu dijaloga.