HAG

Kancelarija specijalizovanog tužioca predala je u petak Specijalnom sudu novu, izmenjenu optužnicu protiv bivšeg lidera OVK Hashima Thaçija, Kadrija Veselija, Jakupa Krasniqija i Rexhepa Selimija, objavljeno je na sajtu Specijalizovanih vijeća.

Tužilac Jack Smith je u novu optužnicu uvrstio i nekoliko zločina u Suvoj Reci i Gnjilanu, za koje se terete bivši politički i vojni lideri OVK. Nova optužnica je manje povjerljiva i ima manje uređenih dijelova.

Kao i u prethodno podignutoj optužnici, i u novoj, izmjenjenoj optužnici, Tužilaštvo tereti Thaçija, Veselija, Krasniqija i Selimija za ubistvo, mučenje, nehumano postupanje i protivzakonita hapšenja.

"Pripadnici OVK lišili su slobode najmanje 12 osoba bez odgovarajućeg postupka, držeći ih zatočene na lokacijama kao što su Budakovo i Semetište, u različito vrijeme između 4. jula 1998. i 29. aprila 1999. Dana 4. jula, jedna osoba se vozila u kamionet kada su je tri muškarca zaustavili, koji su nosili crne uniforme i nosile automatske puške. Treća osoba u uniformi je stigla i stala ispred raketnog bacača. Stavili su ih u gepek vozila i odvezli u kuću u Budakovu. Ova trojica su smještena u podrum i potom pretučena", navodi se u novom dijelu optužnice.

Izmjenjena verzija optužnice uključuje i ubistva koja su navodno počinjena u Budakovu i Semetištu.

Tijela zatočenika pronađena su oko 23. avgusta 1998. godine, sa tragovima oružja koje je pripadalo toj osobi i time "dokazana njihova namjera da ih ubiju, odnosno da im namjerno nanesu povrede", prenosi Gazeta Express.

U domu učenika u Gnjilanu u nekim slučajevima, navodno su počinjeni slični zločini, za koje Tužilaštvo smatra odgovornim Thaçija i ostale.

Bivši lideri OVK optuženi su za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Optužnica tereti Thaçija, Veselija, Krasniqija i Selimija za niz zločina koji su navodno počinjeni u nekoliko zatočeničkih centara tokom 1998-1999. Specijalizovano tužilaštvo ih tereti da su bili ili su trebali da znaju za ove zločine.

Oni se od novembra 2020. godine nalaze u pritvoru Specijalnog suda.