Šokiranosti srpske štampe Putinovom izjavom

Pojedini prištinski portali na albanskom jeziku danas pridaju veliku pažnju naslovnim stranama štampe u Beogradu, na kojima dominira šokiranost jučerašnjom izjavom ruskog predsjednika Vladimira Putina, da Donjeck i Lugansk svoje pravo na proglašenje nezavisnosti uzimaju iz stava Međunarodnog suda pravde u vezi sa istim činom koje je napravilo Kosovo 2008.

Pozivanje Putina na kosovski presedan izazvalo je burne reakcije u srpskim medijima, piše Reporteri. 

"Dan nakon Putinove izjave o Kosovu kao presedanu za rusko priznanje ukrajinskih regiona Donjecke i Luganske Narodne Republike, srpski mediji su reagovali na njegove riječi", piše Reporteri.

Ovaj portal prenosi pisanje "Blica", da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u petak ili subotu održati konferenciju na kojoj će govoriti o izjavi ruskog predsjednika o priznavanju regiona Ukrajine. Očekuje se, kako se navodi, da će Vučić razgovarati i o isporuci ruskog gasa Srbiji, posebno u kontekstu prekida snabdjevanja iz susjedne Bugarske.

"Naslovne stranice srpskih medija otvoreno pokazuju šok uslijed onoga što je Putin rekao", piše Reporteri.

Navodi se da "Blic" na naslovnoj strani dovodi u pitanje lojalnost Srba Putinu uz naslov "Da li smo se mi kao narod previše zakleli ruskom predsjedniku: Putin je zbog rata zaboravio Srbe i Kosovo“.

Uzeta je i naslov tabloida "Srpski telegraf”, koji je i mnogo oštriji. Na naslovnoj strani pišu: "Pa jesu li braća Rusi? Putin je udario Srbiju u leđa: Kosovo je zamjenio Donbasom, prenosi Reporteri.

Ukazuju i da je "Kurir“ udario na Putina: "Goli interes: Putin svojim interesom brani interese u Donjecku i Lugansku, bez obzira na poziciju Srbije na Kosovu“.

Prištinskim medijima je naročito zapao za oko naslov tabloida "Alo" u "regionalnom kontekstu“: "Proslava u Prištini, Zagrebu i Sarajevu zbog Putinove izjave“.

U "regionalnoj” liniji su, kako piše u tekstu Reporterija, i Večernje novosti, koje uređuje Milorad Vučelić, a koji je, navode, snažno i otvoreno podržavao Moskvu od početka ruskog napada na Ukrajinu.

Novosti ističu izveštavanje hrvatskih i bosanskih medija, pa uz 'skrinšotove' naslova sa portala "Jutarnji list" i "Dnevnik" pišu: "Napadi iz Hrvatske i BiH zbog izjave šefa ruske Federacije".

Tabloid "Objektiv” prenosi "Nož u leđa: Putin priznaje Kosovo”, prenosi prištinski portal Reporteri.