Ujedinjeni da zaustavimo divlji rat

Nakon posjeta Albaniji, Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji, Visoki predstavnik Evropske unije Josep Borrell rekao je da je vrijeme da se krene dalje sa integracijom Zapadnog Balkana u EU, dodajući da su i prije rata u Ukrajini, bile sve veće tenzije u regionu, posebno između Srbije i Kosova.

U postu na blogu, evropski šef diplomatije navodi da rat u Ukrajini oživljava živa sjećanja na ratove oko raspada bivše Jugoslavije 1990. i ranih 2000.

"Ali, čak i prije rata u Ukrajini, došlo je do zabrinjavajućeg oživljavanja tenzija u regionu, posebno unutar Bosne i Hercegovine i između Srbije i Kosova. Vidjeli smo spoljne intervencije koje imaju za cilj destabilizaciju naših susjeda i slabljenje Evropske unije, posebno kroz podmukle i dobro dokumentovane ruske kampanje dezinformisanja“, rekao je Borrell, piše KosovaPress.

Šef evropske diplomatije je rekao da je tokom posete Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Bosni i Hercegovini istakao posvećenost EU daljoj podršci Zapadnom Balkanu i unapređenju budućnosti regiona u Evropskoj uniji.

"Prepoznajemo frustraciju u regionu zbog kašnjenja u napredovanju na putu ka EU. Naša podrška i jasan put napred ka integraciji u EU su ključni da region ostane na ovom putu“, dodao je Borrell, prenosi KosovaPress.

Pored toga, šef evropske diplomatije je istakao da su Albanija i Sjeverna Makedonija ispunile sve uslove za početak pristupnih pregovora sa EU i da on lično radi na tome da se početak pregovora o članstvu dogodi što prije.

"To se mora dogoditi sada pod francuskim predsjedavanjem Saveta EU. Ohrabrujem Sjevernu Makedoniju i Bugarsku da prioritetno riješe preostala bilateralna pitanja. U jasnom strateškom interesu EU je da ide napred“, kazao je Borrell.

Govoreći o ruskoj okupaciji, Borrell je naglasio da brutalni napad predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu "primorava sve zemlje da naprave izbor između vladavine prava i vladavine oružja, između poretka zasnovanog na pravilima i svijeta agresije“.

"Ujedinjeni smo u naporima da zaustavimo divlji rat u Ukrajini. Moramo nastaviti da blisko sarađujemo kako bi Zapadni Balkan bio miran, stabilan i odlučan na putu ka EU", zaključio je Borrell.