Zajednički ciljevi

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić uputio je čestitku predsjednici Kosova Vjosi Osmani, povodom Dana nezavisnosti Republike Kosovo koji se obilježava 17. februara.

Komšić je u čestitki naveo da BiH i Republika Kosovo dijele zajedničke strateške vanjskopolitičke prioritete, odnosno članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji (EU).

Kako je naveo, do tog cilja mogu stići samo zajedno i u saradnji sa partnerima koji dijele iste vrijednosti.

"Ohrabreni i obradovani unaprijeđenjem odnosa između dvije prijateljske države, uvjereni smo da će put ekonomske, političke i svake druge saradnje i prijateljskih odnosa između BiH i Republike Kosovo u skorijoj budućnosti biti od naročitog značaja za građane naših država.

Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije 17. februara 2008. godine. BiH je uz Srbiju jedina zemlja u regiji koja nije priznala nezavisnost te zemlje.

Predsjedništvo BiH, zaduženo za vanjsku politiku, o tom pitanju je glasalo prvi put sredinom septembra 2020. godine. Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tada je glasao protiv priznavanja Kosova, dok su druga dva člana, Željko Komšić i Šefik Džaferović glasali za.

Bosna i Hercegovina priznala je pasoš Republike Kosovo kao važeći dokument, no građanima Kosova za ulazak u BiH potrebna je viza.

Kosovo je 2014. godine Bosni i Hercegovini uvelo recipročne mjere na vizni režim, jer BiH ne odustaje od ukidanja viza za građane Kosova.